AMSTERDAM - Ondanks dat Living Colour al 26 jaar bestaat, is het half september verschenen The Chair In The Doorway pas het vijfde studioalbum van de Amerikaanse rockband.

NU.nl sprak zanger Corey Glover over de oorzaak, het nieuwe album en de aanstaande clubtour in Nederland.

Living Colour vierde eind jaren tachtig, begin jaren negentig van de vorige eeuw grote successen met de albums Vivid en Stain. Vanaf 1995 werd het plotseling lang stil rondom het kwartet. In 2003 verscheen – tien jaar na Stain – Collideøscope.

“Het was geen break up, eerder een break. De reden was dat we moe waren. Moe doordat wij onszelf enorm veel druk oplegden na het commerciële succes. Het was alleen maar touren, opnemen, touren, opnemen. Wij gunden ons geen ruimte om ook te genieten en dat zorgde voor spanningen.”

Jesus Christ Superstar

Sinds de periode dat Living Colour ‘on hold’ stond, ontplooien alle vier de bandleden ook andere bezigheden.

Zo houdt gitarist Vernon Reid zich bijvoorbeeld bezig met het schrijven van filmmuziek, terwijl Glover enkele jaren de rol van Judas in de musical Jesus Christ Superstar speelde.

“Door al die extra bagage zijn we nu een betere band dan vijftien jaar geleden. Genieten staat nu voorop, de druk om hits te scoren is weg. Voor zover hits nog bestaan. Als band heb je tegenwoordig heel andere mogelijkheden.”

Games

Glover doelt onder meer op de game-industrie, dat gretig gebruikt maakt van het werk van Living Colour.

“Door het gebruik van onze nummers in games als Grand Theft Auto en Guitar Hero, bereiken we een heel nieuw publiek. Ook de rol van internet is veel belangrijker dan tien, vijftien jaar geleden.”

“Zo kun je mensen door sites als Facebook en Twitter heel gemakkelijk attenderen op je concerten. Of zelfs een show live uitzenden via je eigen website. Dat is een veel betere reclame dan een toevallig hitje op de radio. Die invloed is allang niet zo groot meer.”

Verandering

Het bracht de band aan het twijfelen. “De muziekindustrie is aan verandering onderhevig. Het idee van een album wordt steeds vreemder, er zijn al bands die zeggen nooit meer complete albums uit te zullen brengen.”

“Ook bij ons bestond gereserveerdheid. We hadden geen deal en vroegen ons af of we wel weer bij een label moesten tekenen. We hebben zelfs overwogen het op eigen houtje te gaan doen.”

Uiteindelijk tekende de band een deal met het vermaarde metal-label Megaforce. “Het neemt heel veel druk weg. We hoeven ons niet druk te maken over bepaalde dingen, of zelf cd’tjes versturen, haha.”

Verwachtingen

Het resultaat heet The Chair In The Doorway, een album dat de critici zeer positief ontvingen. Zo gaf Rolling Stone vier uit vijf sterren. “Mijn verwachtingen waren erg hoog. Dat die dan uitkomen, geeft een goed gevoel.”

“In tegenstelling tot ons vorige album Collideøscope, is dit album vooral voortgekomen uit spelen. Sommige nummers zijn stukje bij beetje ontstaan tijdens soundchecks of optredens.”

Toegankelijker

“Doug (Wimbish, de bassist, red.) heeft dat allemaal gearchiveerd. Dus toen we de studio ingingen, liet hij dat horen en zijn we van daaruit begonnen. Daardoor klinkt The Chair In The Doorway meer ‘live’ dan eerdere albums en is het misschien ook iets toegankelijker.”

De huidige tour brengt Living Colour volgende week voor vijf shows naar Nederland. Niet zoals vijftien jaar terug in Paradiso of Melkweg, maar in (veel) kleinere clubs als De Boerderij en Hedon.

Genieten

“Optreden en genieten is nu het belangrijkste voor ons. Zoveel mogelijk mensen bereiken en laten genieten van onze muziek. De enige manier waarop dat kan, is door op te treden.”

“Mij maakt het niet uit dat we nu in kleinere zalen spelen dan vijftien of twintig jaar geleden. Sterker, ik vind het heerlijk. Niet dat we niet in grote zalen of arena’s willen spelen, maar ik houd van intieme shows. Je band met het publiek is daar veel sterker.”

Living Colour is op 8 december live te zien in de Oosterpoort (Groningen), op 9 december in de Boerderij (Zoetermeer), op 10 december in 013 (Tilburg), op 11 december in Hedon (Zwolle) en op 12 december in P3 (Purmerend).