AMSTERDAM - In haar huis in het Spaanse Torremolinos is jazzpianiste Pia Beck overleden aan hartfalen.

Ze werd 84 jaar oud. Dat heeft pianist/zanger Eddy Doorenbos bevestigd.

De van oorsprong Haagse muzikante begon in de jaren '40 bij het Miller Sextet (waarin ook Eddy Doorenbos), waarmee ze ook internationaal succes had. Korte tijd later richtte ze haar eigen combo op. Ze brak door met Pia's Boogie, een compositie die een klassieker werd.

Met haar combo toerde Beck door Europa, maar ook lange tijd door de Verenigde Staten. Time Magazine noemde haar ooit The Flying Dutchess.

Emigreren

In de jaren '60 emigreerde ze met haar partner naar Spanje waar ze een pianobar en een makelaardij runde.

Mede op advies van Seth Gaaikema maakte de pianiste in 1975 haar comeback in Nederland, met het concert Beck To The Fifties, in het Circustheater in Scheveningen.

Internationaal

Daarna begon ze weer internationaal op te treden, onder meer met de Dutch Swing College Band. Ook bracht ze weer cd's uit, zoals Play Beck, Beck in Town en Call Me Beck.

In 1982 verscheen haar levensverhaal onder de titel De Pia Beck Story. Najaar 2000 vierde Pia Beck haar 75e verjaardag en tevens haar 60-jarig artiestenjubileum tijdens een groots opgezet gala in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Uitstraling

Doorenbos (87) prijst Beck om haar professionaliteit en uitstraling. ''Als ze ergens optrad met andere pianisten, had zij het meeste succes van allemaal. Ze speelde goed, en zong ook leuk, met een goede timing. We hebben zo veel plezier gehad.''

Doorenbos bezocht haar nog onlangs in Spanje. ''Ze had al twee jaar de piano niet aangeraakt. Geen zin had ze er meer in.'' Eerder dit jaar overleed Becks levenspartner Marga.

Bekijk hier beelden van Pia Beck.