AMSTERDAM – De songteksten op de nieuwe plaat van het Groningse audiotransparent zijn openhartiger dan ooit. Zanger Bart Looman vertelt aan NU.nl waarom: “Ik heb toch wel zo’n klotejaar achter de rug”.

“Afgelopen jaar was bepaald geen feestje”, begint Looman. “Mijn vader kreeg leukemie en heeft maandenlang in het ziekenhuis gelegen en ik kwam er achter dat mijn vrouw iets met een ander had aangeknoopt.”

Muziek verdween even helemaal naar de achtergrond. “Ik ben een maand lang gaan wandelen, in Lapland. In mijn eentje. Even mijn hoofd leegmaken. Nadenken over wat ik met mijn relatie aan moest en de ziekte van mijn vader een plaats proberen te geven.”

Inspiratie

Bij terugkomst had Looman zijn gedachten weer op een rijtje en kwam de inspiratie als vanzelf. “Veel mensen zeiden tegen me dat ik het van me af moest schrijven. Dat heb ik gedaan in dagboeken en daar heb ik later veel aan gehad toen ik de teksten voor de nieuwe plaat ging schrijven.”

Looman klinkt opvallend monter voor iemand die zo’n heftige periode achter de rug heeft. “Het overkomt je, en daar moet je in meegaan”, relativeert hij. “In ieder geval in zoverre dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten. Je moet er doorheen.”

Scherven

“Scherven brengen geluk, zeggen ze, dus dat hoop ik dan maar. Zo wilde ik de plaat eigenlijk eerst ook noemen, maar daar was de rest van de band het niet mee eens. Het staat nog wel ergens in het cd-doosje, maar dat hebben de anderen nog niet gevonden, geloof ik”, grinnikt Looman.

Video

Het nieuwe album werd uiteindelijk Chekhov Guns genoemd, een titel die in beginsel een stuk minder duidelijk is.

“De Russische schrijver Tjsechov heeft eens gezegd dat je, als je in een toneelstuk in de eerste akte een pistool gebruikt, dat in de vijfde akte afgegaan moet zijn. Je moet alle rekwisieten die je opvoert gebruiken. Dat idee hebben we op deze plaat ook doorgevoerd”, legt Looman uit.

“We wilden een veel spannendere plaat maken en wilden af van het idee dat, omdat we een band zijn met bas, gitaar, zang, viool en drums, we die instrumenten ook in ieder nummer terug moesten laten komen. Voor Chekhov Guns hebben we per nummer bekeken wat er nodig was. Het gaat op dit album puur om de liedjes.”

Ruzies

Die insteek opende een wereld aan mogelijkheden, maar was niet altijd even gemakkelijk. “Als je het vaste instrumentarium loslaat heb je opeens 180.000 opties, wat instrumenten betreft, vooral qua electronica en geluidseffecten. Aan de andere kant is het moeilijk om bij zes nummers op rij tegen de gitarist te moeten zeggen ‘Misschien toch maar geen gitaar in dit nummer’. Daar zijn wel een paar fikse ruzies over geweest.”

“Ik heb tijdens de opnamen herhaaldelijk gedacht dat we het niet zouden halen. Dat de plaat er helemaal niet zou komen en dat ons radicale idee toch zou sneuvelen en we opnieuw zouden moeten beginnen.”

Droevig

Audiotransparent staat bekend om zijn melancholische geluid. Waar dat precies vandaan komt weet Looman niet. “Ik weet niet wat het is, maar onze liedjes worden op de een of andere manier altijd een beetje droevig.”

“Ik heb laatst een liedje geschreven voor vrienden die net een kindje hadden gekregen, en dat is toch een blije gebeurtenis, zou je zeggen. Maar dan komt er toch weer een melancholisch nummer uit. Terwijl we best vrolijke mensen zijn”, zo verzekert hij.

Cover

Chekhov Guns eindigt op een voor audiotransparent ongewoon vrolijke noot. Het laatste nummer van de plaat is een cover van Never Let Her Slip Away van Andrew Gold. “We hebben altijd al een cover van zo’n fout synthesizernummer willen doen, en daarnaast wilden we dat de plaat met een vrolijk liedje eindigde.”

“Bovendien bleek het later het favoriete nummer van een van de bandleden en zijn vriendin te zijn. Zij vond dat we het nummer hadden verkracht. Dat vind ik dan ergens toch weer verschrikkelijk geinig om te horen.”

Audiotransparent presenteert Chekhov Guns op 26 november in de Stadsschouwburg in Groningen en 27 november op het Le Guess Who? festival in Utrecht. Meer tourdata staan op de website.