KOREM - De Ierse rockzanger Bob Geldof heeft woensdag een bezoek gebracht aan een van de armste dorpen van Ethiopië. Dat deed hij exact 25 jaar nadat hij een single uitbracht om geld op te halen voor slachtoffers van een grote hongersnood in het Afrikaanse land.

Een dozijn kinderen en vrouwen verwelkomde Geldof in het dorpje Korem, ongeveer 600 kilometer ten noorden van de hoofdstad Addis Abeba. Ze zwaaiden met posters met de tekst 'geen doden meer door honger'.

''Het is een wonder om na 25 jaar terug te keren naar deze mooie plek en jullie allemaal in goede gezondheid te zien'', zei de 58-jarige popster tegen de dorpelingen, van wie enkelen de hongersnood in 1984 hebben overleefd.

Broodmagere moeders

Geldof was een kwart eeuw geleden diep geraakt door beelden uit Ethiopië van ondervoede kinderen die tegen hun broodmagere moeders geklampt zaten.

Samen met Midge Ure schreef hij de single Do They Know it's Christmas, dat hij onder de naam Band Aid uitbracht met collega's uit de muziekwereld. De single werd een grote hit. Geldof organiseerde daarna Live Aid, een concert om geld op te halen voor projecten in Afrika.