LONDEN - Julie Andrews, de ster van The Sound of Music, geeft na dertig jaar weer een optreden in Groot-Brittannië. De 74-jarige Britse actrice en musicalster geeft op 8 mei een concert in de O2 Arena in Londen, berichtte de BBC woensdag.

Ze zingt daar liederen die ze eerder in films en in musicals ten gehore bracht.

Andrews heeft zelden meer in het openbaar gezongen sinds ze in 1997 werd geopereerd aan haar keel. Die operatie verliep niet helemaal goed, waardoor de kwaliteit van haar zangstem verslechterde.

In 2000 bereikte ze een schikking met het Mount Sinai-ziekenhuis in New York waar de ingreep plaatsvond.

Basstem

In een interview met de BBC in 2003 zei de filmster nog ironisch dat ze een ''prachtige, lage basstem had, bestaande uit vijf muzieknoten''. Ze onderging echter enkele experimentele behandelingen die beschadigde stembanden zouden kunnen helen.

In een verklaring zegt Andrews nu: ''Om weer in mijn eigen land op te treden op een Londens podium is een geweldige ervaring. Het is de plek waar het allemaal voor mij begon.''

Tijdens het concert zal ze ook een verhaal voorlezen uit het kinderboek Simeon's Gift, dat ze samen met haar dochter schreef.

Oscar

De carrière van de actrice, die in 2000 werd geridderd en sindsdien 'Dame' voor haar naam mag zetten, beslaat meer dan zestig jaar. In 1965 won ze een Oscar voor haar rol in de musicalfilm Mary Poppins.

Als Maria von Trapp in de musicalfilm The Sound of Music uit 1965 wist ze haar naam voorgoed te vestigen.