AMSTERDAM – Utrecht is deze week weer het toneel van Le Guess Who?, een meerdaags muziekfestival met de focus op nieuwe muziek en opkomende bands.

NU.nl sprak met programmeur Johan Gijsen, die samen met collega Bob van Heur verantwoordelijk is voor het programma.

Le Guess Who? begon drie jaar geleden als festival voor bands uit het Canadese Montreal. Voor de editie van dit jaar is die formule losgelaten.

“Dat idee achter het festival was veel te beperkend geworden. De echt boeiende bands uit Montreal waren eigenlijk op, en als je dan toch aan zo’n formule vast blijft houden dan ga je aan je doel voorbij."

"We willen vooral bijzondere bands laten zien, die spannende en vooruitstrevende muziek maken. Of die dan uit Montreal komen of niet is daar ondergeschikt aan.”

Succes

Qua bezoekersaantallen is het festival dit jaar een succes: er zijn nu al meer kaarten verkocht dan van de voorgaande twee edities bij elkaar. “Maar dat is eigenlijk geen eerlijke vergelijking, want we hebben dit jaar meer zalen en meer dagen”, relativeert Gijsen.

Le Guess Who? kent ook waardering van muzikanten zelf, zo weet Gijsen. “Patrick Watson, die zondagavond het festival afsluit, heeft in zijn tourschema expres de zaterdag vrij gehouden zodat hij en zijn band als bezoeker op het festival kunnen zijn."

"Zaterdagavond is voor een band echt de belangrijkste avond in de week, en die heeft Watson dus speciaal voor ons vrijgehouden. Dat is prachtig, toch?”

Tips

De bands die volgens Gijsen op deze Le Guess Who? in ieder geval niet te missen zijn:

- A Place To Bury Strangers  – “De perfecte mix van The Cure en My Bloody Valentine.”

- Tweak Bird – “Een nieuwe band, zonder album, maar ze hebben al wel als voorprogramma van Tool gespeeld. In 2010 wil iedereen dit zien, bij ons kan het nu al.”

- Six Organs Of Admittance – “Sfeervolle psychedelica.”

- Deer Tick – “Catchy popliedjes in de roots-hoek”

- Wavves – “In de hoek van No Age en Health. Even lekker los gaan.”

- Wild Beasts – “Het is lang geleden dat ik zo overdonderd ben door een band. Werkelijk fantastische muziek.”

- The Field – “Minimal techno. Bij ons met band, wat vrij uniek is.”

Le Guess Who? is van 26 tot en met 30 november in Utrecht.