AMSTERDAM – X Factor-winnares Lisa Hordijk wil zich met haar debuutalbum Smoke distantiëren van de talentenjacht. "Tijdens de show kreeg ik het label rockchick opgeplakt, maar ik kom uit een soul- en funkhoek."

"Daar wil ik graag in blijven hangen", verklaart de 22-jarige zangeres.

Het album is precies geworden wat ze er zelf van had verwacht. "Maar zodra ik helemaal losgelaten word wil ik muzikaal nog een stapje verder gaan. Dan ga ik écht mijn eigen ding doen."

Springplank

Lisa, die de finale won met haar cover van Hallelujah, was het zat om alleen maar in kroegen te zingen en zag X Factor als goede springplank. Maar nu mensen haar steeds in het hokje 'tv-talentenjacht' plaatsen, vindt ze het af en toe jammer dat ze mee heeft gedaan aan de show.

"Ik heb altijd gezegd dat ik niet via zo'n programma mijn weg in de muziek wilde vinden. Maar op een bepaald moment kwam ik niet meer verder omdat het bij mij ontbrak aan de juiste contacten."

Talentenjacht

"Ik schaam me niet voor mijn deelname, ik heb er namelijk veel van geleerd. Nu wil ik dat mensen mij gaan waarderen om mijn muziek en niet om het feit dat ik toevallig een talentenjacht heb gewonnen."

Inmiddels heeft de zangeres, haar artiestennaam veranderd naar Lisa Lois. "Ik vond de combinatie van die twee namen leuk en tegelijkertijd is het wederom een manier om me te distantiëren van X Factor."

Voor de opnames van het debuutalbum vloog ze naar Londen om daar samen te werken met een producerstrio dat ook werkte met Seal en Lily Allen. Ze had direct een positief gevoel en het idee dat er iets goeds uit zou komen. "Het was net alsof ik met mijn vrienden in de studio zat, maar als er gewerkt moest worden, dan werd er ook echt hard gewerkt."

Het nummer No Good For Me is de eerste single van het album.