RIJSWIJK - Pim Koopman (56), drummer van de band Kayak, is maandag onverwacht overleden aan een hartstilstand. Dat meldt de website van de band. Hij was ook actief als componist en producer.

In 1972 richtte hij samen met Ton Scherpenzeel de band Kayak op. Daarvoor hadden ze samen al vanaf 1968 in lokale bandjes (Balderdash en High Tide Formation) gespeeld. In 1976 verliet Koopman Kayak en hield zich daarna bezig met het produceren en componeren.

Hij had succes met groepen zoals Pussycat, Maywood, Time Bandits en Sandy Coast. Hij componeerde de muziek voor de films Dokter Vlimmen (1978) en Kort Amerikaans (1979).

Songfestival

Koopman componeerde in totaal zes liedjes voor het Nationaal Songfestival. Jouw Lach van Dick Rienstra, Later van Brigitte en twee nummers voor Willeke Alberti (Champagne en Déja Vu).

Ook De Wereld is van jou (Gina de Wit) en Met of zonder jou (Clau-Dya's) komen van zijn hand en werden ingezonden naar de liedjeswedstrijd.

Diesel

In 1978 richtte Koopman samen met Rob Vunderink de rockgroep Diesel op. Het nummer Sausalito Summernight werd een hit in Amerika. In 1980 stapte Koopman uit Diesel.

Van 1983 tot 1985 speelde Koopman in de band The President. Daarna produceerde hij albums van Robby Valentine, Valensia en Petra Berger.

Pim Koopman was ook stemacteur. Hij sprak reclamespotjes en documentaires in en deed mee aan een aantal nagesynchroniseerde Amerikaanse tekenfilms, zoals Barnyard, Happy Feet, Lilo & Stitch en De Drie Musketiers.