AMSTERDAM – Het gras van de buren is altijd groener, zo wordt beweerd, maar in het geval van Coparck gaat die vlieger mooi niet op. De Amsterdammers bewijzen met hun vierde plaat A Dog And Pony Show andermaal dat er ook in Nederland verdomd goede bands rondlopen.

“Deze plaat moest directer worden, meer in your face en to the point” , vertelt zanger-gitarist en oprichter Odilo Girod aan NU.nl.

“De nummers zijn expres korter. Bij vorige albums gingen we na de eerste opname altijd meer gitaren toevoegen en samples, veel lagen maken, iets meer stapelen. Dat hebben we hier opzettelijk niet gedaan. Deze nummers hebben allemaal een hele simpele basis, die op zichzelf al heel sterk is en daar zijn spaarzaam partijen en instrumenten aan toegevoegd.”

“De titel van deze plaat, A Dog And Pony Show, betekent dat je de dingen net even anders voorstelt dan ze zijn. Ongeveer de helft van de liedjes gaat over de tijd waarin we leven. We staan volgens mij op een kantelpunt qua maatschappij, economie en politiek."

"Die nummers gaan over de angst daarvoor en de boosheid daarover. De rest van de nummers gaat over de hoop die er daarnaast ook is en over verandering.”

Absurd

“Deze plaat zweeft dus eigenlijk een beetje tussen hoop en vrees. Het gaat ook over de absurditeit van een heleboel dingen die niet meer lijken te kloppen met hoe we heel veel dingen ervaren."

"Neem bijvoorbeeld medicijnen: sommige medicijnen worden niet meer gemaakt of bedacht om mensen echt beter te maken, maar om de medcijnindustrie in stand te houden. Dat vind ik echt een absurd gegeven.”

Girod heeft wel het idee dat de rest van de wereld zich hier ook steeds bewuster van wordt. “Wereldwijd is er een soort hoop. Je leest nu artikelen in de krant die ik er tien jaar geleden in had willen zien staan. Over kapitalisme, anti-globalisering, het milieu. De wereld wordt eindelijk wakker.”

Idealistisch

Toch ziet Girod zichzelf niet als idealistisch. “Nee, niet in de zin dat ik de denkwijze van anderen wil veranderen. Als je dat wil moet je de politiek in, of documentaires gaan maken, of bij Greenpeace gaan werken.”

“Muziek is volgens mij in ieder geval niet het juiste medium om mensen aan het denken te zetten. Ik vind meer dat het bedoeld is om mensen verlichting te bieden, ontspanning.”
Ook op zijn eigen werkterrein ziet Girod een discrepantie tussen realiteit en hoe de uitwerking van bepaalde ideeën.

“Weet je wat ik echt heel gek vind? Heel Nederland wordt volgebouwd met de duurste en mooiste concertzalen, in de kleinste dorpjes, maar er komt geen hond op af, omdat de promotie er vervolgens niet naar is.”

Televisie

“En dan heb ik het niet over de promo van de zalen zelf, maar over die op televisie bijvoorbeeld. Er is geen enkel programma over Nederlandse popmuziek op televisie. Ik vind dat echt absurd. Je mag één minuut in De Wereld Draait Door komen spelen. Ik zou het zo doen hoor, daar niet van, maar hoe moeten die zalen op zo’n manier nou vol komen?”

Het argument van de omroepbazen dat muziekprogramma’s op tv geen kijkers trekken vind Girod ‘pure nonsens’.

“Naar Lingo zullen ongetwijfeld meer mensen kijken, maar dat vind ik niet te vergelijken. Ik zou redeneren vanuit het idee: als er honderdduizend mensen kijken is dat alleen maar meegenomen. Het is jammer dat de publieke omroep daar geen geld en zendtijd voor uittrekt.”

Coparck speelt de komende tijd door heel Nederland ter promotie van A Dog And Pony Show. Kijk op de website van Coparck voor speeldata.