AMSTERDAM - Nederland heeft zaterdag in Kiev het Junior Eurovisie Songfestival 2009 gewonnen.

Ralf Mackenbach (14) uit Best behaalde met zijn zelfgeschreven nummer Click Clack 121 punten. Tweede werd Rusland.

Aan de eindstrijd deden dertien kinderen mee. Ralf, reisde 15 november al naar de Oekraïense hoofdstad, samen met zijn moeder, de dansers, het songfestivalteam van de AVRO en presentator Sipke Jan Bousema.

In de nationale finale begin oktober kreeg Ralf zowel van de kinderjury en de vakjury als het publiek twaalf punten. Zijn lied gaat over zijn hobby tapdansen.

Feestje

Ralf is na afloop het middelpunt van een feestje. Iedereen heeft de winnaar gefeliciteerd, tot aan de Oekraïense president toe.

"Dit is onbeschrijflijk en geeft een heerlijk gevoel", aldus de 14-jarige via de telefoon vanuit Kiev.

Om hem heen scandeert alles wat Nederlands is zijn naam: 'Ralfje, Ralfje, Ralfje'.

Te gek

Zelf blijft hij bescheiden. "Ik had geen idee dat dit zo zou lopen. Nee, ook niet toen ik gelijk al van het eerste land twaalf punten kreeg. Dit is te gek. Ik heb hier geen woorden voor."

Of er misschien veel meisjes op hem hebben gestemd via sms, weet hij niet. "Ik zou het wel leuk vinden", bekent hij.

Gekleed in een jasje met strepen vertolkte hij zijn zelfgeschreven nummer Click Clack met bijbehorende danspassen. Het gaat over zijn hobby tapdansen.

Cola

De afterparty wacht op hem. "Ja, dat wordt feesten. Maar ik houd het bij cola." Ondanks alle opwinding denkt hij goed te kunnen slapen, "want eigenlijk ben ik nu wel kapot".

Ralf wint Junior Songfestival