AMSTERDAM – Tijdens het Le Guess Who? festival, volgende week in Utrecht, kunnen bezoekers hun eigen snaarinstrument bouwen.

Instrumentenbouwer Yuri Landman heeft een doe-het-zelfworkshop ontwikkeld waarbij deelnemers een replica van zijn zogeheten Moodswinger kunnen bouwen.

Landman bouwde eerder snaarinstrumenten voor bands als Liars, Blood Red Shoes, The Dodos en Sonic Youth.

De Moodswinger is een 12-snarig instrument en een moderne variant van de Monochord, een klassiek instrument dat Pythagoras gebruikte voor zijn akoestische metingen.

Noodzaak

"Ik hou erg van gitaren, maar denk ook dat het noodzaak is om nieuwe instrumenten te ontwikkelen die een totaal ander geluid kunnen maken", zegt Landman over zijn voorliefde voor instrumenten bouwen.

Het idee voor een workshop is eigenlijk per ongeluk ontstaan. "Ik zou aanvankelijk een presentatie geven op een festival in Belfast", vertelt Landman.

"De organisator had zelf een workshop gedaan op de vorige editie met gevonden objecten. Hij vroeg me of ik niet ook iets met een workshop kon doen en na een dag nadenken had ik dit in mijn hoofd."

Supereenvoudig

"Ik dacht dat het mogelijk moest zijn om via een supereenvoudig systeem met hout van de doe-het-zelf winkel en wat schroeven in korte tijd een goed functionerend instrument te maken."

"Ik testte het uit en had na twee uur voor mezelf een exemplaar klaar. Ik wist dat dat dan ook met een groep te doen was in vier uur."

In Belfast lagen er na ruim vier uur zestien instrumenten op tafel, voor Utrecht legt Landman de lat wat hoger: hij hoopt op 48 instrumenten in drie dagen.

Praktische of theoretische voorkennis is bij de workshop niet nodig. De workshops zijn op 26, 28 en 30 november van 12:00 - 16:00 uur. Na afloop kun je je zelfgebouwde instrument mee naar huis nemen.

Het Le Guess Who? festival is van 26 tot en met 30 november in Utrecht.