AMSTERDAM - In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week Once More van Spandau Ballet.

De Engelse band scoort in de jaren '80 hit na hit met nummers zoals True en Gold, maar na zes albums neemt de interesse in hun muziek af.

De vijf leden raken van elkaar vervreemd en uiteindelijk valt de band in 1989 uit elkaar.

Dit jaar besloot de formatie om weer bij elkaar te komen. Ter gelegenheid van deze reünie verschijnt het compilatiealbum Once More. Op de plaat staan oude nummers die opnieuw zijn opgenomen en twee nieuwe liedjes, waaronder de titeltrack Once More.

“Met dat nummer proberen we muzikaal een brug te slaan tussen het heden en verleden”, legt Steve Norman uit, die onder andere saxofoon en gitaar speelt.

“Door de jaren heen is er veel tussen ons gebeurd en dat hoor je terug in de tekst", vult Gary Kemp aan, de songwriter van de band. "Het gaat over mensen die het opnieuw willen proberen. Het is daarom echt een lijflied voor ons.”

Royaltieproces

Eind jaren '90 spanden drie leden een royaltiesproces aan tegen Kemp, wat ze uiteindelijk verloren. Die strijdbijl is echter al lang begraven. Kemp: “Als we nu op het podium staan en ik hoor iedereen de woorden 'once more' zingen, dan word ik warm van binnen.”

Spandau Ballet wilde met de opname van het nieuwe nummer een filmisch werk presenteren.

Films

“Songs die alle goede elementen van Spandau in zich hebben. Ik heb altijd al gevonden dat onze beste nummers uitermate geschikt zijn voor films”, aldus Kemp die tevens actief is als acteur.

De band is momenteel bezig met een wereldtournee die tot maart 2010 duurt.