AMSTERDAM – Zangeres Anneke van Giersbergen presenteert met het tweede album In Your Room van haar band Agua de Annique haar meest persoonlijke werk tot nu toe.

“Sommige liedjes zijn verzonnen verhalen, andere liedjes gaan over mijn gevoel, maar het is naar mijzelf toe de eerlijkste plaat.”

“Het is gewoon Anneke, met al mijn sukkeligheden en leukigheden. Het album is kort en bondig, het vet is eraf en wat overblijft is niks anders dan ikzelf”, verklaart de 36-jarige zangeres.

Van Giersbergen zong tot 2007 bij de succesvolle Nederlandse gothic-metalband The Gathering. Na haar afscheid stortte ze zich op haar nieuwe band Agua de Annique.

Datzelfde jaar verscheen het debuut Air, dat zeer positief werd ontvangen. Toch wilde de zangeres het met In Your Room net weer over een andere boeg gooien.

“Air was veel grootser. Ik wilde alles doen, alles opslokken, alles uitten. Dit keer wilde ik juist naar binnen keren en kijken wat daar eigenlijk zit”, vertelt ze. “Zelfs verzonnen verhalen, over bijvoorbeeld onbereikbare liefdes, vertellen iets over jezelf en over welke fase van je leven je zit .”

Deurne

Van Giersbergen nam het album op in haar privéstudio in het Noord-Brabantse Deurne. Samen met haar man Rob Snijders, die tevens de drummer van de band is, heeft ze een zoon, waardoor thuis opnemen perfect past in haar leven als moeder.

Toch brengt dat ook moeilijkheden met zich mee. “Ik zit graag met mijn hoofd in de wolken, daar haal ik mijn inspiratie vandaan. Maar dat is ook een uitdaging voor mij. Af en toe moet ik weer op de grond landen en echt aan de slag gaan met mijn muziek. Thuis met een gitaar op de bank zitten maakt dat extra moeilijk.”

Duidelijker

Op het moment dat Van Giersbergen begon met schrijven, merkte ze direct dat de nummers korter en duidelijker werden, maar tegelijkertijd ook inniger en dichterbij.

“Ik denk nooit zo na over wat ik wil schrijven. Dit kwam er op deze manier uit en dus wilde ik dat diezelfde intimiteit terug te horen is op het album.”

Agua de Annique speelt op 12 november in de Oosterpoort in Groningen, 13 november in Doornroosje in Nijmegen, 14 november in de Melkweg in Amsterdam en 15 november in de Effenaar in Eindhoven.