Na dertien jaar intensief touren, platen uitbrengen en een vaste fanschare opbouwen komt Biffy Clyro langzamerhand gluren in de wereld die succes heet.

Dat begon al een beetje in 2007, toen de band de plaat Puzzles uitbracht. Nu, met Only Revolutions, moet het echt gebeuren. Al zijn ze op het pad richting de mainstream misschien iets te ver doorgegleden.

De band zet de toon meteen met openingsnummer The Captain. Na een pompeus begin mondt het nummer uit in een scala van koortjes, trompetten en dergelijke.

Mainstream

Niet terug naar de roots, maar juist verder richting mainstream. Tot zover is er nog niets aan de hand. Het past de band nog.

Al is het nadeel wel dat de Schotse zang zo snel klinkt alsof het gemaakt is voor Grey's Anatomy en dergelijke. Als zanger Simon Neil dan ook nog eens de hoogte in gaat kruipt de band richting de pophoek waar Plain White T's en The Fray aan het spelen zijn.

Knuffelrock

Toegankelijkheid is één, maar het kan soms ook te gek. Zo zitten we op een degelijke rockplaat niet op knuffelrock als Mountains te wachten. Een nummer dat beelden oproept van een strandwandeling in september hoort niet thuis bij Biffy Clyro.

Dat beeld wordt snel weer de kop ingedrukt door de nodige scheldwoorden in Shock Shock, dat de geloofwaardigheid van de band nog een beetje hoog moet houden. Al blijven de gitaarstukken beperkt en vooral op de achtergrond.

Sky Radio

Naarmate de plaat vordert, neemt het tempo ook toe. Booooom, Blast & Run en Cloud Of Stink zijn ruiger, met echte gitaren, beukende drums en geen Sky Radio-zang. Deze kant is op Only Revolutions helaas in de minderheid.

Want nu klinkt er een band die zich ontwikkeld heeft tot een echte rockband. Die niet noodgedwongen en geforceerd zijn weg in de hitparades probeert te vinden. Gewoon een band die geniet van het muziek maken en dat uitstraalt.

Stelletjes

Helaas blijft dat bij een uitzondering op deze plaat. De piano intro op Know Your Quarry klinkt al erg lief en zo kabbelt het nummer ook rustig verder.

Met Only Revolutions kan Biffy Clyro in ieder geval een nieuwe groep mensen op de concerten verwelkomen: de stelletjes. Of jongens die denken dat het stoer is om hun vriendin mee te nemen naar een rockconcert. Terwijl het eigenlijk net zo goed OneRepublic had kunnen zijn.

5/10