HILVERSUM - Na acht jaar afwezigheid is Skunk Anansie terug. Een verzamelaar met de grootste hits bracht de leden terug bij elkaar en deed ze beseffen dat het tijd is voor een terugkeer.

Nu zitten ze met zijn vieren naast elkaar op de bank. Alsof het nooit anders is geweest. De stemming zit er goed in bij de groep. Vooral bassist Richard Lewis (beter bekend als ‘Cass’) profileert zich als een ware grappenmaker.

"Ik zie geen aanhalingstekens als ik je hoor praten", zegt hij tegen Martin Ivor Kent (gitarist, beter bekend als ‘Ace’), die met zijn verhaaltje over thee drinken in de studio niet rock 'n' roll genoeg bezig is volgens de rest.

S.C.A.M.

In april kwam de band bij elkaar waar het allemaal begon: Londen. Als S.C.A.M. gaven ze een tweetal geheime shows. Beide binnen vijf minuten uitverkocht. Zangeres Skin is er goed over te spreken. "Het publiek was jong. De meesten zagen ons niet eerder live, blijkbaar zijn we dus nog steeds relevant."

Skunk Anansie is in ieder geval niet terug uit nostalgische beweegredenen. "We willen een nieuwe groep mensen bereiken. Natuurlijk spelen we de hits, maar ook de nieuwe nummers worden goed ontvangen."

Inspiratie

Smashes and Trashes was dan ook vooral een initiatief van de platenmaatschappij. "Het zou niet goed voelen om alleen maar oud werk op die cd te zetten. Zeker niet met de inspiratie die we nu hebben."

Het is dan ook niet de vraag of er een nieuw album van de band komt, maar wanneer dit komt. "We maken nu de tour af en gaan dan op ons gemak de studio in. Haast is er niet, maar een nieuwe plaat komt er zeker."

Puinhoop

Er is natuurlijk heel wat veranderd in de tijd dat Skunk Anansie uit elkaar was. Politiek gezien is het er niet veel beter op geworden. "Het is een puinhoop”, vindt Skin. “Het is alleen maar erger geworden. Daarom probeer ik nog steeds bewustzijn te creëeren met mijn teksten."

"Toch is er zoveel meer om over te schrijven dan politiek. Ik ben er niet mee bezig om een politiek statement te maken. We zijn een band met een beetje politiek erin, niet andersom."

Genoeg inspiratie in ieder geval voor Skin. "Die teksten komen vanzelf als we bezig zijn met de groep. Niet alleen politiek. Ook sex en wat je maar wilt."

Briljant

Skin wordt met de seconde enthousiaster als het over de optredens gaat. "We waren dus bezig daar, in Londen, en ik dacht: Skunk Anansie is gewoon nog steeds de beste live band die er is op dit moment. Briljant speelden we."

Die optredens hielpen dan ook goed mee aan de come-back van de vroeger razend populaire band. "De vibe was er gewoon. Het is alsof we nooit gestopt zijn."

"De energie tijdens onze live shows is niet te beschrijven. Al die jonge bezoekers gaan helemaal uit hun dak. Dit moest er een keer van komen, zo goed als wij nu zijn, zijn er niet veel, snap je?"

Geld

Hier zit dan ook een groep die het voor de muziek doet, niet voor het geld. Al heeft het daar natuurlijk wel alle schijn van met Smashes and Trashes en de bijbehorende concertreeks.

Lewis windt zich ontzettend op als het gaat om media en personen die beweren dat Skunk Anansie terug is voor het geld. "Bullshit. We zijn nu op een punt beland dat we doen waar we zin in hebben. Die tour levert echt niet zoveel op hoor."

Skunk Anansie is gekomen om te blijven. Buitengewoon gedreven en saamhorig. Hier zit een band die elkaar om een reden weer gevonden heeft en dat ook uitdraagt. "Het is tijd om Amsterdam weer te beleven."

Skunk Anansie speelt op 8 en 9 november in Paradiso in Amsterdam.