AMSTERDAM - De Griekse violist Leonidas Kavakos is de winnaar van de Klassieke Muziekprijs voor de meest indrukwekkende individuele prestatie.

Zijn uitvoeringen van het Vioolconcert van Brahms samen met het Koninklijk Concertgebouworkest waren voor de luisteraars ''een unieke belevenis''.

Dat liet de jury vrijdagavond weten tijdens de bekendmaking van de jaarlijkse Klassieke Muziekprijzen van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) in de Doelen in Rotterdam.

Grootste solist

De 42-jarige Kavakos is een van de grootste solisten van deze tijd, aldus de jury. ''Hij is een virtuoos violist, met een fantastische techniek die hem in staat stelt, schijnbaar zonder moeite, de moeilijkste passages briljant te spelen.

Bovendien heeft hij een doordachte, originele muzikale benadering van dit overbekende werk uit het standaardrepertoire.''

Ensemble

Het Koninklijk Concertgebouworkest strijkt met de hoogste eer in de categorie 'meest indrukwekkende prestatie van een orkest of groot ensemble'. ''Met chef-dirigent Mariss Jansons realiseert het orkest concerten die in integriteit, aanstekelijkheid en afwerking in kapitalen in de annalen mogen worden bijgeschreven'', luidde het oordeel van de jury.

''Het orkest is de afgelopen jaren drastisch verjongd, maar heeft zijn eigen geluid en traditie springlevend weten te houden en realiseerde dit jaar hoogtepunten die het publiek nog lang bij zullen blijven.''

Flexibel kamerkoor

De Klassieke Muziekprijs voor de meest indrukwekkende prestatie van een klein (kamermuziek) ensemble ging naar Cappella Amsterdam.

De jury: ''Cappella Amsterdam heeft zich de laatste tijd geprofileerd als een flexibel kamerkoor aan de top, dat zijn lenige en heldere ensembleklank met groot stijlgevoel en precisie inzet voor uiteenlopend repertoire.''

Cora Burggraaf

Cora Burggraaf nam de onderscheiding in ontvangst in de categorie 'nieuwe generatie musici'. De Nederlandse mezzosopraan beschikt volgens de jury over grote communicatieve kwaliteiten en een buitengewoon expressieve persoonlijkheid.

''Eigenschappen die zowel in opera, als in de intieme setting van een liederenrecital, onontbeerlijk zijn.'' Burggraaf zong in opera's in onder andere Salzburg, Londen, Amsterdam en Los Angeles.