AMSTERDAM - Twee houthakkers genaamd Abmip en Cellid worden vanuit Rekçitsbonk, een illuster bosrijk stadje in het Oostblok, meegenomen door twee jongens uit Utrecht: Falco en Wim, alter ego's van Eelco Topper en Pim van Ham.

Vanwege hun muzikaliteit. En hun zelfgemaakte instrumenten van hout. In Utrecht transformeren de twee in het duo Knobsticker en maken ze op debuutalbum Forest Fruit frisse, fruitige, funky, analoge dansmuziek. Hun droom? "Optreden in een bostheater zou heel mooi zijn voor Abmip en Cellid"

Ok, even voor de duidelijkheid: zit ik hier nu met Eelco en Pim, Falco en Wim, of stiekem toch met Abmip en Cellid?
Falco: "Ehm, dat is inderdaad precies wat we moeten aanpakken in interviews, maar laten we zeggen dat je Abmip en Cellid zelf sowieso nooit te spreken zult krijgen."

Geheimzinnig. Jullie zijn de ontdekkers van Abmip en Cellid. Hoe ging dat in zijn werk?
Wim: "Het is allemaal begonnen toen we op vakantie gingen in het Oostblok. Vanuit Hongarije gingen we naar Polen, en in het zuiden daarvan kwamen we bij een blokhut terecht, waar onze hond Jacqueline ons heen leidde. Dat plaatsje bleek Rekçitsbonk te heten."
Falco: "Daar waren twee houthakkers muziek aan het maken, onder meer door op stammen te slaan. Dat bleken Abmip en Cellid te zijn. We waren meteen gegrepen door hun muzikaliteit. Wij dachten: dit is het! Het straalde een soort ultieme blijheid uit."

En ze gingen zonder morren mee naar Utrecht?
Falco: "Ja eigenlijk wel. We hebben ze meegenomen, en daar gekoppeld aan artiesten waarvan wij dachten dat het goed zou klikken, zoals Benny Sings en Charlene. En dat bleek te kloppen. Ze zijn sociaal heel makkelijk."

Maar aarden ze daar wel dan, zo plotseling weggerukt uit hun natuurlijke habitat?
Wim: "Ja, ze zijn vaak in de bossen bij Zeist te vinden als ze geen muziek maken. Daar hebben ze het bijzonder goed naar hun zin."

Lijkt me trouwens lastig om die switch te maken van instrumenten van hout naar analoge synthesizers en drumstellen. Lukte dat een beetje?
Falco: "Wij hebben ze daar natuurlijk een beetje mee geholpen, zoals je zult begrijpen. Mijn neef Eelco heeft een batterij synthesizers voor ze verzameld en dat ging meteen goed. Ze hadden meteen die warme, blije discosound te pakken."

Is dat de beste omschrijving van de muziek van Knobsticker? Warm en blij? Of is het meer?
Wim: "Warm, blij, gezellig, knus... Kijk, wij kunnen het natuurlijk makkelijk 'retro' noemen. Maar dat begrip kennen ze niet in Rekçitsbonk natuurlijk. Dat is daar nog helemaal niet doorgedrongen, joh."

Maar het is dus zo niet dat er diepe maatschappelijke thema's worden aangesneden?
Falco: "Nee. Het gaat vooral veel over de liefde. En over vieze dingen. Die weer met liefde te maken hebben. We willen vooral dat mensen het gezellig hebben, ook tijdens de optredens."

Gezellige muziek wordt er zoveel gemaakt. Wat is de kracht van Knobsticker?
Wim: "Je wordt gewoon helemaal meegenomen in die bosrijke ervaring. Als je ze live ziet spelen word je helemaal meegenomen in die sfeer van Rekçitsbonk, onder meer door de houthakkersuniformen die ze dragen, en alle bomen op het podium. Je ziet bij wijze de vieze vogels voor je neus vliegen."

Klinkt behoorlijk onpretentieus allemaal. Zijn er nog wel verwachtingen voor de toekomst, of een bepaald soort hoop?
Falco: "Niet echt eigenlijk, wij vinden het gewoon belangrijk dat de jongens het leuk hebben. En ja, natuurlijk hopen we dat ze in het buitenland ook aanslaan. Japan bijvoorbeeld. Dat is, technisch gezien, ook het buitenland."
Wim: Ja, of België. En wat een ideale plek zou zijn voor Knobsticker om te spelen zijn die theaters in het bos. Maar daar moet het dan weer wel goed weer voor zijn."

En nu ze hebben samengewerkt met een aantal Nederlandse artiesten, zijn er ook buitenlandse die jullie aan Knobsticker zouden willen koppelen?
Falco: "Jamie Lidell lijkt me wel wat. Of Stevie Wonder zelf, waar ze ook nog eens door geïnspireerd zijn. Maar alleen voor een mondharmonicasolo dan."
Wim: "Oh, of Beyoncé! Maar dan moet er wel een dansje bij."

Meer weten over Knobsticker? Kijk op NLtracks.