AMSTERDAM - Na een stormachtig verleden en veel haat en nijd, is het plezier bij de Haarlemse p-funkband Gotcha! weer terug.

Om die reden besloot de twaalfkoppige formatie, die in 1993 door interne problemen uit elkaar viel, een reünietour te organiseren van tien shows onder de naam The Gotcha! Allstars.

“Gotcha! is nooit op een goede manier afgemaakt. Door drugsgebruik, botsende ego's en geldkwesties is het op vrij rigoureuze wijze uit elkaar geploft”, vertelt drummer Martijn Bosman.

Daarna ging de band nog door in wisselende samenstellingen. “Het is echter wel een open wond gebleven, dus bij iedereen is het idee blijven hangen om het met de oude bezetting een keer goed af te sluiten.”

Interview

De directe aanleiding voor de reünie was een interview in het muziektijdschrift OOR, in 2008, dat een serie maakte over vijftig jaar Nederlandse popgeschiedenis.

Tevens wilde de platenmaatschappij Suburban Records de eerste twee albums Words & Music From Da Lowlands en Gotcha! Gotcha! opnieuw uitbrengen. Het zorgde bij iedereen voor kriebels en al snel sprak het gezelschap af in een kroeg in Haarlem.

“Dat was wel even spannend”, bekent Bosman. “Sommige mensen hadden elkaar vijftien jaar niet gesproken. Het was echt een puinhoop toen we uit elkaar gingen en het ging aan het einde alleen nog maar over drugs.”

Maar na een onwennig eerste kwartier begonnen de plannen voor een reünie al over tafel te vliegen. Alleen zanger Ro Krom haakte af wegens privé omstandigheden.

In 2003 liet de band ook nog even van zich horen. Ze brachten samen met Def P en de Moordgasten de hit Je Moet Je Bek Houwe uit.

Opgelucht

Bosman is opgelucht dat hij nu de kans heeft om het hoofdstuk Gotcha! goed af te sluiten. “Ik was er destijds helemaal kapot van, het heeft bijna twee jaar geduurd voordat ik over de breuk heen was. Mijn droom viel in duigen en ik wist zeker dat er nooit meer zoiets bijzonders zou komen. Maar we hadden de ondergang helemaal aan onszelf te wijten.”

Naar eigen zeggen is de dwaze energie er nog steeds, maar is er nu ook een besef dat het dit keer niet fout moet lopen.

Genieten

Voorlopig staan er tien shows gepland tot het einde van het jaar. “Of we daarna nog doorgaan weten we niet, maar we willen in ieder geval van deze shows genieten”, sluit de drummer af.

Het laatste optreden van de tournee vindt plaats op 27 december in de Effenaar in Eindhoven. Kijk voor meer speeldata op de website van de band.