AMSTERDAM – Het debuutalbum To Lose My Life... van de Engelse indieband White Lies, werd wereldwijd goed ontvangen. In eigen land kwam het album zelfs op de eerste plaats van de albumhitlijst binnen.

Ondanks het succes voelt bassist en tekstschrijver Charles Cave zich schuldig over het eindresultaat. “Het is gewoon niet zo goed als het kon zijn.”

“Voor het volgende album hoop ik dat ik de teksten naar een hoger niveau kan tillen, zodat ik met elk nummer tevreden ben”, legt Cave uit.

Naast Cave bestaat de band uit zanger Harry McVeigh en drummer Jack Lawrence-Brown. Zij zien in hun bassist echter wel een groot schrijver.

“Dat is niet altijd zo geweest”, aldus McVeigh. “Maar iedereen is gegroeid als muzikant en Charles duidelijk als tekstschrijver.”

De nummers van White Lies behandelen thema's als de dood, liefde en angst. “Het zijn de belangrijkste dingen in het leven”, verklaart Cave.

De singles Death, Unfinished Business en To Lose My Life zijn daar een goed voorbeeld van. Naast een zwaar thema als dood, bevatten die nummers ook hoop. “Het zijn allemaal nummers met een sterke emotionele lading. Veel liedjes op het album zijn geschreven op het moment dat die emoties het sterkst waren.”

Teksten

Voor zanger McVeigh is het interpreteren van de teksten van de bassist een dankbaar karwei.

“Charles vertelt mij nooit waar het over gaat, dus ik geef er altijd mijn eigen interpretatie aan. Met zijn teksten is het gelukkig nooit moeilijk om emotie te vinden, omdat de verhalen die hij schrijft zo universeel zijn. Ik voel er steeds wat anders bij. Het blijft voor mij een meeslepende ervaring om het te zingen”, vertelt McVeigh.

Passie

De kunst van het schrijven is voor Cave altijd een passie geweest. Als klein kind schreef hij al verhalen en gedichten. “Maar ik ben geen echte schrijver”, bekent hij. “Tenminste, ik heb er nooit voor geleerd. Het enige dat ik kan doen is mijn gevoelens proberen uit te
drukken in de taal die ik ken. Maar eigenlijk heb ik me daar nooit bevoegd toe gevoeld.”

De bassist ziet met het tweede album in het vooruitzicht een kans omzichzelf verder te ontwikkelen als tekstschrijver. Wanneer de tweede plaat uitkomt is nog onbekend.