AMSTERDAM - Nabestaanden van Bob Marley willen de exclusieve rechten over het 'merk Marley'. Het illegale gebruik van de naam, beeltenis en muziek van de overleden zanger brengt naar schatting jaarlijks zeshonderd miljoen dollar op.

De officiële inkomsten bedroegen in 2007 vier miljoen dollar.

De familie heeft een bedrijf ingeschakeld dat hun merkrecht moet beschermen. Het voornemen doet veel stof opwaaien onder fans van de Jamaicaan.

Zij vinden het vercommercialiseren van hun idool niet passen bij het gedachtegoed van de zanger. Marley hield niet van materialisme en droeg de Rastafari-lijfspreuk 'een met de natuur' uit.

Presley

De familie van Marley volgt het voorbeeld van de nabestaanden van sterren als Elvis Presley en Michael Jackon. Presley's imperium bracht vorige jaar zo'n 55 miljoen dollar op. Items als backpacks, koptelefoons, instrumenten en restaurants moeten in 2010 deel gaan uitmaken van de Marley-collectie.

De reggaemuzikant overleed in 1981 op 36-jarige leeftijd aan kanker. Marley werd bekend met nummers als Sun is Shining, One Love en Get Up, Stand Up.