AMSTERDAM - Terwijl Josh Homme met zijn supergroep Them Crooked Vultures de wereld rondreist zit Queens of the Stone Age gitarist Troy van Leeuwen ook niet stil. Samen met Serrina Sims en twee leden van de Mark Lanegan Band vormt hij Sweethead.

Het is een gezellige bedoening in de suite van het tweetal. Serrina drinkt rustig een wijntje terwijl ze enthousiast praat over Van Leeuwen, en haar waardering voor de gitarist.

"Troy is eigenlijk altijd bezig met projecten naast Queens of the Stone Age en ik wil al tijden met hem samenwerken. Nu Josh bezig is met zijn eigen band konden we samen iets beginnen. Het is allemaal heel vanzelfsprekend gegaan, alsof dit het enige juiste was om te doen."

Leerproces

Van Leeuwen speelt niet alleen gitaar in Sweethead, hij produceerde de plaat ook. "Dat was nieuw voor me, ik heb nog veel te leren merkte ik wel tijdens het afmixen van het album. Maar dat hoort erbij. Ik ben blij dat er nog dingen te ontdekken zijn."

Het geluid op de debuutplaat van de band is toch wel een stuk anders dan dat van Queens of the Stone Age. Het klinkt wat vuiger en rommeliger. Van Leeuwen knikt en glimlacht. "Dat is vanzelf ontstaan. We wilden ook wat rommeliger klinken, maar ook weer niet te, snap je?"

Dirty

Dat rommelige geluid komt mede door de stem van Sims, die soms aan bijvoorbeeld Alisson Mosshart (The Kills) doet denken. "Wow, dat klinkt goed. Misschien klopt het ook wel, ik heb wel een beetje een dirty stem, haha."

Voor Sims is het haar eerste muzikale project. Toch weet ze nu al heel goed waar ze mee bezig is en raakt ze niet uitgepraat over het schrijven en maken van nummers. Ze schroomt zelfs niet om Van Leeuwen meerdere malen te onderbreken om haar eigen zegje te doen.

"Ik schrijf al een tijdje en voel me goed op mijn gemak met deze muzikanten. Soms staan we in de studio en beginnen die gasten een beetje te jammen. Ik denk dan: hoe kan het dat dit nog niet bestaat? Waaorm is dit nog geen klassieker?"

Chemie

Het belangrijkste van Sweethead is dan ook de chemie. Alles lijkt vanzelf te gaan tussen Van Leeuwen, Sims, Norm Block en Eddie Nappi. Het is dan ook niet de eerste keer dat ze samenwerken. Van Leeuwen werkte al veel met Nappi en Block voor Queens of the Stone Age.

"Het voelt goed om weer met die jongens te werken. Ik weet precies wat ik aan ze heb en andersom. We kennen elkaar al zo lang. Serrina kent die jongens ook al van vroeger, toen ze mee was met ons op tour".

Sims is namelijk meerdere malen op tour gegaan met Queens of the Stone Age, al dan niet als geliefde van Van Leeuwen. Als het gesprek even die kant op dreigt te gaan kapt Van Leeuwen het gelijk af. "Dat doet er niet toe, we zijn een band. We zijn famillie. Alle vier."

Onvervangbaar

Feit is natuurlijk wel dat er een tijd komt dat Van Leeuwen weer met zijn eigen band aan het werk gaat. "Natuurlijk zijn we ons daar bewust van. Maar Troy is de gitarist, hij is niet onvervangbaar."

"Of tenminste, er is vast wel iemand die in de buurt kan komen van zijn fantastische gitaarspel." zegt Sims er snel achteraan. Want tijdens het gesprek komt goed naar voren dat het vooral Sims is die Van Leeuwen erg waardeert.

Van Leeuwen zal dan ook vast een goede mentor zijn. Al wordt dat snel weggelachen. "Laten we het er maar op houden dat ze dat allemaal zijn, haha".

Sweethead speelt woensdag 4 november in Paradiso in Amsterdam. De titeloze debuutplaat van het viertal ligt vanaf 9 november in de winkel.