AMSTERDAM - Within Temptation staat bekend om het grote gebaar, en de symfonische rockband schuwt het bombast dan ook niet.

Verrassend genoeg komen zangeres Sharon den Adel en consorten juist nu met An Acoustic Night At The Theatre. “Ik vind het echt spannend wat de fans ervan zullen vinden.”

Een band waarbij volgens velen de kracht juist ligt in het bombast houdt het nu klein, bescheiden en akoestisch. Waarom eigenlijk?
“Ik heb altijd al een akoestische cd willen uitbrengen, dat was echt een droom van mij. We hebben al vaker akoestische nummers op onze cd’s gehad, maar nog nooit een heel album vol. Bijna alle nummers van An Acoustic Night at the Theatre zijn al eerder uitgebracht, alleen zijn ze nu in een nieuw jasje gestoken.”

Waren jullie enigszins verveeld met jullie eigen sound?
“Nee, absoluut niet! Het voelt juist als een mijlpaal. We hebben tijdens onze laatste theatertour akoestisch gezongen en dat was gewoon ontzettend leuk. Onze nieuwe theatertour begint in april 2010 en zal ook erg bijzonder worden, met onder meer 3D special effects. Ik vind het echt spannend wat de fans er van zullen vinden."

Hoe lastig was het om een selectie te maken? En lenen alle nummers van Within Temptation zich eigenlijk wel voor een akoestische herbewerking?
"In principe zijn al onze nummers geschikt om akoestisch op te nemen. We hebben er wél bewust voor gekozen om bijvoorbeeld Ice Queen niet te gebruiken. Dat liedje hebben we al zo vaak gespeeld.”

Waar komt die constante vernieuwingsdrang plotseling vandaan?
“Wij vinden het als band erg belangrijk om onszelf niet te herhalen. Natuurlijk blijven we wel dichtbij onszelf. De fans zullen ons altijd herkennen.”

Onder meer aan je opvallende jurken natuurlijk. Ontwerp je die eigenlijk zelf?
“Jazeker, ik heb een opleiding gedaan in de mode. Voor mijn jurken maak ik moodboards met daarop bijvoorbeeld het soort pofmouwtje, stof, en vorm, en hiermee ga ik dan naar een kledingontwerper. De kleding voor de mannen bedenk ik trouwens ook. Ik ga dan shoppen voor ze, en dan neem ik ze later mee naar de winkels.”

Weten ze jouw jurken eigenlijk altijd te waarderen? Of doet dat voor jou niet terzake?
“Ze vinden mijn jurken die een korset hebben bijvoorbeeld heel mooi. Ook moet het een beetje sexy zijn natuurlijk, zo zijn mannen dan ook wel weer.”

Je bent inmiddels moeder van twee kinderen, en krijgt het steeds drukker met de band. Is dat moeilijk te combineren?
“Dat gaat goed. Toen we alleen Eva Luna nog hadden namen we haar mee op tour. Mijn vriend Robert, de gitarist van de band, is de vader van onze kinderen, dus we zijn als gezin bij elkaar. Wel nemen we een nanny mee natuurlijk.”

Geen reden dus om het rustiger aan te doen. Wat zijn de toekomstplannen van Within Temptation?
“In het najaar van 2010 komt ons volgende album uit. We zijn nu al een beetje bezig met teksten schrijven en ons aan het oriënteren. Het gaat een heel ander album worden dan dat mensen gewend zijn van ons, dus ben erg benieuwd hoe het gaat uitpakken.”

Zijn alle wensen daarmee eigenlijk ingewilligd? Of staat er nog iets bijzonders op jullie verlanglijstje?
“Ik zou het erg tof vinden om een kastelentour te doen. Dat lijkt me wel een spannende ambiance. We hebben al wel eens in een amfitheater opgetreden. Dat was echt geweldig.”

Meer weten over Within Temptation? Kijk op NLtracks.