AMSTERDAM – In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week Paranoid van Pete Philly & Perquisite.

Donderdagavond staat het Nederlandse hiphopduo Pete Philly and Perquisite voorlopig voor het laatst samen op het podium. het afsluitende optreden van de Final Celebration Tour vindt plaats in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam.

In 2002 leerden de twee elkaar kennen via een gemeenschappelijke vriend. De samenwerking leidde tot de succesvolle albums Mindstate (2005) en Mystery Repeats (2007). Toch besloten de muzikanten onlangs om ieder hun eigen weg te gaan.

“Pete vond het toeren erg zwaar en hij vond dat we te weinig tijd in de studio doorbrachten. We waren alleen maar 'Pete and Perq' met onze optredens aan het promoten. Daarover ben ik het met hem eens”, legt de Amsterdamse producer Perquisite uit.

Rapper Pete Philly had tevens het gevoel dat hij niet alles kwijt kon in Pete Philly & Perquisite en wil in de toekomst hele andere dingen gaan doen. “Misschien wat meer funk georiënteerde dingen”, gist de 28-jarige producer.

“Maar ikzelf heb dat gevoel veel minder gehad. Ik kon wel alles kwijt in 'Pete and Perq' en ik had daarom veel minder de behoefte om dingen buiten ons te doen.”

Met het uit elkaar gaan van het duo komt volgens Perquisite een unieke samenwerking ten einde. “In de studio zijn we een goed team. Juist omdat we zo verschillen van elkaar, waren we in staat om samen onze grenzen te verleggen.”

Zanglijnen

Nummers waren altijd het product van de twee samen. “Pete kwam vaak met nieuwe ideeën. De zanglijnen die hij toevoegde bijvoorbeeld. Hij verraste me met dingen waar ik in mijn eentje nooit op zou komen. Op die manier inspireerde hij mij weer om nieuwe dingen uit te proberen.”

“Het nummer Paranoid, afkomstig van het album Mindstate, is een goed voorbeeld”, zegt Perquisite.

“Pete zat toen in een periode waarin hij veel verschillende gemoedstoestanden ervoer. Paranoid is er één van. Dat nummer gaat erover hoe hij zich toen voelde. Uiteindelijk kon die track ook alleen maar werken als hij zich in die gemoedstoestand bevond: paranoïde.”

Effecten

Het nummer bevat verschillende effecten die zowel door Pete Philly als Perquisite zijn bedacht. “Die track is een duidelijk voorbeeld van wat wij samen konden als je ons in de studio zette.”

Perquisite sluit niet uit dat de twee ooit weer samen muziek gaan maken. “Als wij over twee jaar een plaat willen maken, dan doen we dat. Maar we hebben beide momenteel zo veel projecten los van elkaar dat het er misschien nooit meer van komt.”