ARNHEM - ''Het zijn woelige tijden geweest, maar ik heb me nog nooit zo gesteund gevoeld als door jullie vanavond.'' Marco Borsato is gebogen, maar niet gebarsten door het tumultueuze faillissement van zijn The Entertainment Group.

En dat wilde de zanger dinsdag tijdens het eerste van de twee Borsato & Friends-concerten in het Gelredome uitstralen.

De stampende beat bij zijn opkomst liet er geen twijfel over bestaan; dit wordt een blije, vrolijke avond. Energiek en opgewekt als altijd rende de zanger over het Arnhemse podium.

Onder begeleiding van zijn vaste live-band trakteerde hij zijn fans op zijn grootste hits en zijn grootse vrienden.

Reddingsplan

In een poging na het faillissement van The Entertainment Group de Symphonica in Rosso-concerten van Diana Ross toch te kunnen laten doorgaan, zette Borsato een reddingsplan op touw. Binnen een maand kreeg hij twee concertavonden in het Vitesse-stadion van de grond met de top van de Nederlandse muziek naast hem op het podium.

Het bleek een slimme zet: er werden in drie weken tijd bijna 70.000 kaartjes voor Borsato & Friends verkocht.

Kosteloos

Paul de Leeuw, Jan Smit, Guus Meeuwis, Do, Yes-R, Edwin Evers, Berget Lewis,Trijntje Oosterhuis, Alain Clark (en zijn vader), VanVelzen en John Ewbank werkten kosteloos mee aan het reddingsplan.

Symphonica in Rosso moest worden teruggebracht van drie naar twee avonden, maar de fans van diva Ross zagen de komst van hun idool naar Nederland dankzij Marco en zijn muzikale vrienden veiliggesteld.

Enthousiasme

Het publiek dinsdagavond in het Gelredome bleek vatbaar voor het aanstekelijke enthousiasme van Borsato. Binnen no-time veranderde het stadion in een kolkende, feestende, meezingende massa.

In het decor dat voor het gemak na de shows van Diana Ross was blijven staan, zongen Borsato en zijn vrienden hun grootste hits. De vrienden en het publiek werden veelvuldig bedankt en bewierookt. ''Jullie aanwezigheid hier bewijst dat de liefde voor muziek nog bestaat en dat die liefde sterker is dan welke negativiteit ook.''

Gekke dingen

De avond stond volgens Borsato bol van de 'gekke dingen'. ''Ik vind het helemaal leuk.'' Zo speelden John Ewbank en Roel VanVelzen samen een nummer waarbij VanVelzen op de vleugel zat waarop Ewbank hem begeleidde en zongen Borsato en Guus Meeuwis samen twee duetten.

Jan Smit wilde ondanks zijn oorontsteking per se het podium op. ''Onder de pijnstillers. Dan ben je een echte vriend!'', aldus Marco.

Afscheid

Voordat hij het laatste nummer inzette, vertrouwde Marco zijn publiek toe: ''Ik heb ooit gezegd dat afscheid nemen niet bestaat. Laten we dit zien als een nieuw begin.''

Borsato in het Gelredome