Zangeres Izaline Calister is met haar album Speransa de trotse winnares van de Edison Award in de categorie Wereldmuziek. Calister, die al twee keer eerder genomineerd was, ziet de Edison als een kroon op haar werk. "Voor mij is het winnen van een Edison net zoiets als het winnen van een Grammy."

Izaline, die Edison is binnen. Hoe voel je je nu?
"Ik wist het natuurlijk al iets eerder, maar toen ik het hoorde was ik echt dolblij. Voor mij is het winnen van een Edison een van de hoogste dingen die je kunt behalen in een carrière en ik zie het dan ook echt als een kroon op mijn werk. Ik zie het een beetje als het winnen van een Grammy."

Was je niet bang voor de concurrentie?
"Nou, die was natuurlijk behoorlijk groot. Zowel Avishai Cohen als Cristina Branco zijn allebei grote namen die ik erg bewonder, dus die had ik het ook gegund. Maar mezelf ook hoor, haha."

18 november is de officiële uitreiking, dan ga je ook spelen met het Metropole. Leent jouw muziek zich daar eigenlijk wel voor?
"Zoals ik al zei wist ik al eerder dat ik de Edison had gewonnen, en dat is maar goed ook, omdat er veel tijd gaat zitten in het uitkiezen van geschikte liedjes die je met het Metropole kunt spelen. Nu heb ik een mooie lijst nummers samengesteld, dus dat gaat wel goedkomen."

Die Edison staat straks op je nachtkastje, maar wat hoop je nou dat het je daadwerkelijk gaat brengen?
"Ik ben altijd bezig om mijn muziek te verspreiden onder een groter publiek. Het is heel simpel: ik wil mijn muziek gewoon aan zoveel mogelijk mensen laten horen. Ik hoop dat de Edison en de publiciteit daaromheen daarbij gaat helpen. Mijn muziek krijgt het etiket 'wereldmuziek', wat natuurlijk ontzettend breed is. En dat terwijl ik de enige Antilliaanse ben die dit soort muziek maakt: een combi van traditionele muziek uit Curaçao gemengd met jazz.

Meer over Izaline Calister op NLtracks