AMSTERDAM – De Amsterdamse jazz-zanger Wouter Hamel gaat zijn platen binnenkort internationaal uitbrengen. Hij tekende onlangs een contract met het Britse label Decca/Universal voor het wereldwijd uitbrengen van zijn muziek en het maken van een nieuw album.

"Het gaat nu heel snel. Er komt een internationale editie van Nobody's Tune, we beginnen in Engeland. Succes nooit verzekerd uiteraard, maar wel echt te gek en spannend."

Hamel heeft de deal te danken aan een toevallig bezoek van een Britse toerist aan Amsterdam.

"Ik kreeg plotseling een mailtje doorgestuurd via mijn website van een mevrouw uit Engeland die mijn muziek had gehoord in een winkel tijdens het shoppen in Amsterdam. Nou krijg ik wel eens vaker berichten van muziekliefhebbers, maar dit bleek een geval apart te zijn."

 

Deze 'fan' kende de juiste mensen in de muziekwereld in Engeland en zo kwam het album bij de juiste persoon bij Universal terecht.

Juiste moment

"Alles viel op het juiste moment op de juiste plek", aldus Hamel. "Samen met mijn label Dox Records hebben we al behoorlijk wat succes behaald in Japan en Korea, maar het bleek toch nodig om met een grote partner samen te werken voor bijvoorbeeld landen als Engeland en Duitsland en Frankrijk."

"Een A&R medewerker van Universal en de baas van het label Decca (Universal) zijn na het horen van mijn muziek overgevlogen uit Londen en toen was de beslissing gevallen, bleek later. En alles op onze voorwaarden, dat was uiteraard erg belangrijk."

Vrijheid

"Geen covers, behalve als ik daar zelf zin in heb. Volledige vrijheid, dus. Ik had eerder wel eens een aanbod ontvangen van majors in Nederland, maar die konden geen internationale release garanderen. Decca/Universal werkt vanuit London en is zeer internationaal gericht, dus dat gaat nu wel gebeuren. En ik blijf met Dox werken, dat was ook belangrijk!"

De internationale versie van het album Nobody's Tune zal vanaf 1 febuari 2010 uitgebracht worden. Groot Brittanie is het eerst aan de beurt waarna Hamels muziek ook in Duitsland, Frankrijk en de rest van Europa en de wereld uitkomt.

Fans in Japan en Korea kunnen het album waarschijnlijk al in december 2009 krijgen.