AMSTERDAM - Porcupine Tree is groot in Nederland. Dit jaar spelen ze wederom voor een uitverkochte Heineken Music Hall. NU.nl sprak met zanger Steven Wilson over de nieuwe plaat, downloaden en festivals.

Het eerste deel van het nieuwe album bestaat uit een grote compositie van bijna een uur lang, maar is wel onderverdeeld in losse hoofdstukken. "Het is eigenlijk een soort roman die je van begin tot eind moet lezen".

Wilson vindt het belangrijk dat luisteraars voor de hele cd gaan en niet voor losse nummers. Desondanks bestaat cd twee daar wel uit. "Het tweede deel hoort niet meer bij de roman, dat zijn de korte verhalen. Toch zijn de nummers wel belangrijk voor het geheel."

Groei

Het is niet de eerste keer dat Porcupine Tree een grote compositie op cd zet. Eerder deed de band dat al op The Sky Moves Sideways. "We zijn nu als groep zoveel verder. Nu kunnen we het maken om met een groots stuk te komen. Toen kon dat eigenlijk nog niet."

Wilson houdt niet van compromissen. Gelukkig is hij degene die het hoogste woord heeft. "Elke band heeft een leider nodig. In het geval van Porcupine Tree ben ik dat. Ik houd natuurlijk wel rekening met de rest van de band. Wat er echt niet in past doe ik met een ander project."

Downloaden

Wilson is niet te spreken over de ontwikkelingen in de muziekindustrie. "Muziek verliest haar waarde op deze manier. In plaats van een album met hoes en een boekje downloadt de jeugd alleen maar mp3'tjes."

Maar toch is het dankzij het internet en downloaden dat bands als Porcupine Tree veel meer luisteraars krijgen. "Wij hebben genoeg fans die onze platen kopen en onze concerten bezoeken. Het internet biedt fantastische mogelijkheden hoor, maar het gaat nu de verkeerde kant op. Publiciteit is leuk, maar muziek moet muziek blijven."

Wilson maakt zich niet eens zo kwaad over het feit dat mensen zijn muziek gratis binnenhalen. Hij maakt zich druk om de manier waarop ze de muziek ervaren. "Je downloadt toch ook geen schilderij om het vervolgens te gaan bekijken? Muziek is veel meer dan alleen dat mp3'tje."

Publiek

Porcupine Tree maakt de muziek voor zichzelf meent Wilson. "We spelen alleen muziek die we zelf goed vinden. Het maakt mij niet uit of het publiek het helemaal niks vind. Ik doe alleen dingen waar ik mij prettig bij voel."

Toch is de band de fans heel dankbaar natuurlijk. De Nederlandse fans zijn extra speciaal voor Wilson. "Ons allereerste optreden buiten ons thuisland was in Nederland. We werden meteen goed ontvangen. Jullie weten goede muziek echt te waarderen."

Live

Op de laatste albums verschuift het genre van Porcupine Tree steeds meer richting progressieve metal. Niet bepaald een genre waar iedereen voor warmloopt zou je zeggen. "Wij hebben een trouwe schare fans die met ons meedenken en groeien. Dat houdt ons overeind."

In 2008 deed de band Pinkpop aan. Zitten er in 2010 ook nog een paar festivals in? "Ik hoop het. We vinden het te gek om op festivals te spelen. Daar bereiken we een veel groter en anders publiek die ons allemaal weer anders ontvangen."