AMSTERDAM - Trijntje Oosterhuis speelde afgelopen vrijdag wederom met het Metropole Orkest. In het kader van De Week van het Metropole bracht ze daar met het prestigieuze orkest liedjes van Burt Bacharach ten gehore.

Je hebt net gespeeld met Metropole. Kun je beschrijven wat voor gevoel je daarbij krijgt?
"Het is alsof je een hele warme deken om je heengeslagen krijgt. Het is de ultieme vorm van muziek maken. Alles is heel belangrijk en genuanceerd, en precies op zijn plek gelegd. Je moet dan ook heel geconcentreerd blijven en strak letten op de dirigent.

Het is voor mij totaal iets anders dan spelen met mijn band, maar daardoor daagt het me juist heel erg uit. Muzikaal vervult het me echt, en geeft het me het gevoel alsof ik een stukje omhoog mag ofzo. Daar ben ik heel blij mee, en heel dankbaar voor."

Voor veel mensen wordt spelen met het Metropole gezien als het hoogtepunt van een carrière, zie je dat zelf ook zo?
"Het heeft me zeker wel heel veel gegeven, zeker ook muzikaal, als je werkt met de arrangementen van Vince Mendoza en Patrick Williams, en natuurlijk met Burt Bacharach. Het is zeker een hoogtepunt. Dit is het orkest waarmee je zoiets groots en georkestreerds wil doen in Nederland."

Je hebt meerdere malen samengewerkt met Burt Bacharach, een van de grootste componisten ter wereld. Ben je daar al aan gewend?
"En een van de grootste die ook nog leeft, en die komt uit die traditie van op die manier liedjes schrijven. Dat was voor mij echt een workshop. Ik zat naast hem en luisterde naar iedere kleine aanwijzing, dat zoog ik echt op.

En het is ook heel goed wat ie zegt. Ik dacht: ik ga gewoon naast hem zitten en luisteren wat ie te vertellen heeft, maar alles wat hij zegt heeft een reden. In zijn composities vind je daarom altijd een geheim."

Tot slot: jouw jurk is ontworpen door Tycho Boeker, blij met het resultaat?
"Zeker! Ik vind het knap van hem dat ie het zo goed om mijn lijf heeft weten te maken. En dat alles er goed in uitkomt. Ik dacht: Metropole, Burt Bacharach, laat ik nou voor een keer eens helemaal glamour gaan!"

Bekijk het hele interview met Trijntje op NLtracks.