BUENOS AIRES - De Argentijnse zangeres Mercedes Sosa is zondag op 74-jarige leeftijd in Buenos Aires overleden. Dat meldden Argentijnse media. Sosa verbleef al enige tijd in het ziekenhuis en lag sinds donderdag in een coma.

Sosa was vooral in Latijns Amerika zeer populair. Haar muziek stond vaak dichtbij de maatschappij en het volk. Ze was een fervent voorvechter van de mensenrechten.

In de jaren zeventig leidde dat tot problemen, toen ze op het podium werd gearresteerd door de militaire junta. Ze verhuisde naar Europa. Pas in 1982, toen het militaire regime na de Falkland-oorlog instortte, keerde ze terug.

Ook de laatste jaren was Sosa zeer succesvol. Haar laatste plaat, Cantora, is genomineerd voor drie Latin Grammy's. Eerder sleepte ze ook al een aantal van deze muzikale prijzen in de wacht. Tijdens optredens in de Carnegie Hall in New York en het Colosseum in Rome in 2002 kreeg zij staande ovaties.

Dank aan het leven

Sosa werkte tijdens haar lange carrière samen met tientallen artiesten, onder wie Luciano Pavarotti, Sting, Shakira en Andrea Bocelli. Ze staat vooral bekend om haar vertolking van Gracias a la vida (Dank aan het leven). Haar bijnaam was La Negra, om haar lange donkere haar.

De zangeres zal worden opgebaard in het congresgebouw in de Argentijnse hoofdstad. Vermoedelijk willen duizenden mensen afscheid van Sosa nemen.

De laatste dagen werden op netwerksite Facebook al heel veel berichten geplaatst. Op haar eigen site liepen zoveel steunbetuigingen binnen, dat de internetpagina uit de lucht raakte.