AMSTERDAM - Vanaf 10 oktober staat rapper Ali B een half jaar op de planken met zijn gloednieuwe theatershow ‘Wie Ali zegt moet B zeggen’.

NU.nl sprak met de rapper over de ware Ali, zijn onzekerheden en de tegenstrijdigheden waar hij in het dagelijks leven mee te maken krijgt. “Ik ben jong, rebels en brutaal. Maar tegelijkertijd ook vader."

In 2004 stond je op het podium met ‘Ali B vertelt het leven van de straat’. Waarom heb je opnieuw gekozen voor een theatertour?
"Theater is een belangrijk ding voor mij. Ik wil graag uitleg geven over mijn raps, maar daar is bij een concert geen tijd voor. In het theater kan ik mijn raps toelichten. Ik kan er eigenlijk veel beter mijn ei kwijt."

Moeten we het zien als een logisch vervolg op je theatertour van 2004?
"Je kunt het zeker zien als een vervolg. In 2004 kwam ik net van de straat, en nu ben ik baas van een eigen bedrijf. Die veranderingen staan ook centraal in de show, maar ik ga nog niet te veel verklappen. De show wordt in ieder geval net zo persoonlijk als mijn eerste theatertour."

Je show is een combinatie tussen rap en stand-up comedy. Is dat lastig te combineren?
"Ik noem het zelf muziekcabaret omdat er naast rap en comedy ook gezongen wordt. Ik ga mijn nummers uitgebreid introduceren en vertellen over mijn leven en ervaringen. Ook wil ik het publiek als het ware eyeopeners geven."

Klinkt ambitieus, leg uit.
"Soms denk je bijvoorbeeld negatief over iemand. Maar leer je dan vervolgens iets over zijn verleden, dan snap je hem of haar vaak beter. Dat is ook wat ik in mijn shows wil laten zien: de wereld is niet altijd zoals je denkt dat het is. Vaak hebben mensen direct een oordeel over een bepaald persoon terwijl ze hem of haar, inclusief zijn achtergrond, helemaal niet kennen. Met die eyeopeners hoop ik dat het publiek iets anders naar de wereld gaat kijken."

Zijn eyeopeners essentieel bij een goede cabaretvoorstelling?
"Ik denk van wel. Ik vind het belangrijk dat het publiek ook een boodschap mee krijgt. Veel mensen zien mij bijvoorbeeld als een oppervlakkige rapper, maar wat mensen vergeten is dat ik ook een hele andere kant heb. Ik bedoel: ik ben jong, rebels en bijdehand, maar ik ben tegelijkertijd ook vader. Die tegenstrijdigheden wil ik behandelen in mijn show, want ze staan vaak met elkaar in conflict."

Dat klinkt allemaal wel erg serieus.
"Zeker. Het is ook niet de bedoeling dat er alleen maar wordt gelachen. Misschien wordt er wel gehuild, wie weet. Ik wil dat mensen gaan begrijpen dat ik ook onzekerheden heb: Ik kan bijvoorbeeld niet dansen!"

Geen dansact voor de bezoekers dus.
"Juist wel! Zoals ik zeg: ik probeer mijn ziel bloot te leggen door mijn onzekerheden te tonen, en dus zal ik ook moeten dansen. Al noem ik het liever ‘bewegen op muziek’. Daarnaast wordt er ook gezongen en neem ik producer Braunie Dutch mee. Hij heeft de nieuwe single van Yes-R en Sjaak geproduceerd en zal iets moois maken van mijn show."

Je bemoeit je vaak met de maatschappij. Wordt dat ook een hoofdthema van de show?
"Fifty-fifty. Omdat ik graag mijn mening geef over de maatschappij denken mensen meteen dat al mijn raps daar over gaan, maar dat is niet helemaal waar. Genoeg werk van mij gaat over mooie vrouwen en dure auto’s. Die dingen staan dus ook weer in conflict met elkaar. De tour heeft niet echt een specifiek thema. Ik wil gewoon mijn hart luchten."

Met welk gevoel moet het publiek de zaal uitlopen?
“Ik hoop dat ze me beter gaan begrijpen en dat ze denken: ‘Zo, nu weten we wie de echte Ali B is’.”

Meer weten over Ali B? Kijk op NLtracks.