AMSTERDAM - Epica is een bekende speler in de gothic metal scene. NU.nl sprak met de zangeres Simone Simons over het nieuwe album Design Your Universe en de toevoeging van een nieuwe gitarist aan de band.

Jullie nieuwe album komt in oktober uit. Hoe omschrijf jij als zangeres het album?
“Dit album is in elke zin extremer dan al onze voorgaande albums, op een goede manier. Alle elementen zijn versterkt, de instrumenten komen meer naar voren, het is een stuk meer groovy en we hebben een nieuwe gitarist.”

Vertel eens wat meer over jullie nieuwe gitarist, Isaac Delahaye. Heeft zijn toevoeging invloed gehad op jullie sound?
“Jazeker. Het is heel lastig als een bandlid vertrekt. De oude gitarist (Ad Sluijter, red.) is vertrokken, maar daar hebben we vrede mee. We zijn zonder ruzie uit elkaar gegaan, als je zeven jaar met elkaar optrekt ga je elkaar als familie zien. Het is een lifestyle.

De nieuwe gitarist Isaac moest nog wel even nadenken toen we hem vroegen, omdat hij een fulltime baan had. We vroegen hem naar onze nummers te luisteren en deze te verbeteren op de punten waarop hij dat nodig vond. Die verbetering is goed te horen op het album. Isaac inspireert ons, omdat hij een frisse blik heeft op dingen.”

Voor het nummer White Waters hebben jullie samengewerkt met Tony Kakko. Wie is hij precies?
“Ja, dat is grappig. Tony is een vriend van mij en hij is Fins. Ik moet altijd lachen om de manier waarop mensen zijn naam uitspreken! We hebben samen getourd, waarna we beiden vonden dat we een samenwerking moesten aangaan. White Waters was op dit album de meest geschikte song voor hem.”

Wat is je favoriete track op het album?
“Dat is Unleashed, de single. Het is het meest catchy nummer op het album, waarvoor ik zelf de tekst heb geschreven. Het gaat over een oude man die niet tevreden is met zijn leven, maar er niets aan doet en hoopt op het hiernamaals. De melodieën zijn onwijs gaaf en elke keer als ik het hoor moet ik zelf meezingen.”

Zijn er nog artiesten waarmee je graag zou willen samenwerken?
“Het ligt totaal niet in ons straatje, maar ik vind Lady Gaga geweldig. Ik ken echt al haar liedjes en ik vind haar zo apart en excentriek. Ik zou haar kleding niet durven aantrekken. In het dorpje waar ik woon (in Duitsland), ben ik al excentriek genoeg met mijn rode haar.

Lady Gaga is live een goede zangeres. Laatst speelde ze bij Paul de Leeuw Pokerface op de piano, dat klonk echt heel goed. Ze heeft een geweldige performance; echt een podiumbeest.”

Jullie zijn internationaal bekend. Welk optreden staat in jouw geheugen gegrift?
“Dat was het optreden in Mexico, vorig jaar. Het was niet per sé een geweldig optreden, maar ik zal het zeker nooit vergeten. De Mexicaanse fans waren erg lief en ze gooiden de hele tijd cadeautjes op het podium. Iemand gooide een kristallen ketting richting mijn gezicht, die belandde net onder mijn oog. Ik had een knock-out en de show werd tijdelijk stil gelegd.

In een open ruimte kun je je onveilig voelen, als er mensen zijn die je van alles kunnen aandoen. Ik bedacht me op dat moment: ‘had ik maar een zeepbel om me heen’. Ik hield gelukkig alleen een dik oog aan het optreden over.”

Wat kunnen we nog verwachten van Epica?
“We hebben net in Berlijn een videoclip opgenomen, deze komt als het goed is binnen twee weken uit. Het was een geweldige nieuwe ervaring, acteren voor een camera is anders als het doen van een optreden op het podium. Ik word snel verlegen zodra er een videocamera aan te pas komt. Je moet professioneel overkomen en niet in de lach schieten, dat vind ik moeilijk.

In oktober beginnen we aan onze tour door Europa, in december doen we Zuid-Amerika aan en in februari bezoeken we Noord-Amerika. Op 10 oktober spelen we in Paradiso voor het eerst de hele plaat. Dit concert is bijna uitverkocht. Het is voor ons iedere keer weer een feest om in Paradiso te spelen.”

Meer weten over Epica? Kijk op NLtracks.