AMSTERDAM - Zanger Gordon stapt per direct uit De Toppers. Dat maakte hij woensdag via zijn woordvoerder bekend. Hij benadrukt dat de zanger zelf de groep verlaat en er niet uit is gezet.

''Ik heb jarenlang met ongelooflijk veel plezier bij De Toppers gezongen met als hoogtepunt de deelname aan het Eurovisie Songfestival in Moskou'', aldus Gordon.

''Eerder dit jaar gaf ik aan dat ik twijfelde of ik creatief gezien weer voldoende kon toevoegen aan De Toppers. Ik was verantwoordelijk voor de uitbundige kleding, de spectaculaire entourage en was de aanjager van het feestgevoel."

"Ik heb daar enorm veel plezier aan beleefd en er ongelooflijk veel passie in gestopt. Maar ik ben na alle commotie van de afgelopen weken tot de slotsom gekomen, dat ik de creatieve kracht niet meer heb voor De Toppers.''

Geruchten

Al sinds de terugkeer uit Moskou, waar De Toppers het niet tot de finale van het Europese liedjesfestijn wisten te schoppen, gingen er geruchten over het vertrek van Gordon. Bovendien zou Gerard Joling zijn gepolst om zijn rentree te maken.

Ook woensdag onstond er weer rumoer. Ingewijden lieten aan De Telegraaf weten dat Gordon volgens zijn collega-Topper en bedenker van het concept René Froger niet meer in het plaatje past.

Negatieve spiraal

''De afgelopen weken is door de media veelvuldig gesuggereerd dat een vertrek aanstaande was. Daar was ik in ieder geval niet mee bezig. Dat ik nu toch besluit om te stoppen, heeft alles te maken met de negatieve spiraal waar De Toppers in terechtgekomen zijn'', aldus de zanger.

Gordon heeft René Froger, oprichter van de groep, naar eigen zeggen woensdag persoonlijk ingelicht over zijn vertrek.

Opvolging

Over de opvolging van Gordon is nog niets bekend. ''Ik hoop dat de rust rond deze superformatie weer terugkeert en wie mijn plek ook inneemt, heel veel plezier en ik weet als geen ander, het is geweldig om een Topper te zijn.''

De manager van De Toppers liet in het tv-programma RTL Boulevard weten dat hij twee weken geleden met Gordon heeft gesproken over diens toekomst bij de groep.

"We spraken toen af allebei te evalueren hoe en of we met elkaar verder wilden. Ik had ook mijn vraagtekens." De manager benadrukte dat hij nog niemand heeft gepolst als vervanger. "Volgende week ga ik met René en Jeroen een lijstje opstellen van gegadigden."

Toekomst

René Froger zei in het tv-programma dat hij Gordon woensdagochtend vroeg in oktober samen te komen om de toekomst van De Toppers te bespreken. "Het persbericht van zijn vertrek kwam 's middags heel erg onverwacht."

De Amsterdamse zanger noemde het vooral heel jammer dat "dit via de kranten en tv moet gaan". Volgens Froger komt er met het vertrek van Gordon geen einde aan het succesvolle concept. "Er komt absoluut een Toppers in Concert 2010."

Van de Boom

Jeroen van der Boom, sinds het vertrek van Gerard Joling in 2008 lid van de groep, zei woensdagmiddag in het radioprogramma van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga op 3FM dat hij bij De Toppers blijft zolang het goed voelt.

"Het hangt voor mij heel erg van de bezetting af of ik door wil gaan. Dat zal dus de komende weken blijken."