HILVERSUM - De band vergaardde zijn roem in de jaren '60 van de vorige eeuw, maar sinds woensdag staan The Beatles weer helemaal in de belangstelling.

De originele opnamebanden van de Britse band zijn namelijk vier jaar lang door geluidstechnici onder handen genomen en digitaal opgepoetst.

Op de bijzondere datum 9-9-09 kwamen ze in de handel en dat zorgde voor een enorme animo bij de fans. ''Het is echt Beatlemania'', schetste een woordvoerder van platenmaatschappij EMI woensdag.

In de legendarische Abbey Road Studios in Londen werden de banden bewerkt. De zogenoemde remastering van alle dertien albums leverde een cd-box op waarin alle dertien albums van The Beatles zijn te vinden.

Storm

In Nederland is EMI al door de eerste lichting cd's heen. De zegsman kon niet vertellen hoeveel schijfjes dat betreft, maar kon wel zeggen dat winkeliers staan te springen om een nieuwe lichting.

''In heel Europa loopt het storm en we zijn daarom als een dolle aan het bijpersen. De fabriek in Duitsland werkt op volle toeren'', aldus de zegsman.

In een grote muziekwinkel in Amsterdam had woensdagochtend een zogenoemd Beatles Breakfast plaats. Tweehonderd fans kwamen daarop af en er gingen al 150 boxen over de toonbank.

Die boxen variëren in prijs, maar de duurste is 200 euro. Het eerste exemplaar van de 'geremasterde' Beatles werd uitgereikt door Acda & De Munnik, precies om 09.09 uur en 09 seconden.

1987

De eerste Beatles-cd's kwamen in 1987 op de markt. Toen stond de cd-techniek nog in de kinderschoenen. Inmiddels is de techniek zeer verbeterd. De oude opnamen van de Beatles werden uit de kluis gehaald. Hun liedjes zijn digitaal opgepoetst en klinken nu veel beter op cd. De fans zijn daar zeer opgetogen over.

Het Beatles-offensief anno 2009 blijft niet beperkt tot het medium cd. Er is ook een computerspel (The Beatles: Rock Band) verschenen waarop mensen zelf John, Paul, George of Ringo kunnen spelen.

Rock Band is een game waarmee deelnemers zelf nummers kunnen naspelen op namaakinstrumenten. The Beatles Rock Band kost voor de Wii 50 euro. Uitvoeringen voor de Playstation en Xbox zijn ongeveer 20 euro duurder.