TOKIO – Wouter Hamel is net als New Cool Collective in Azië op tournee. Ook hij houdt voor NU.nl een blog bij.

Arigatou Gozaimasu!

Het leven is soms toch echt gek. Eergisteren stonden we nog te spelen in een enorme hal met 5000 mensen in hartje Tokio, nu hebben we alweer een waanzinnige gig achter de rug in Seoul, Zuid Korea. Wow.

Ineens snap ik waarom artiesten zo vaak zeggen dat ze 'dankbaar' zijn. Want wat is het bijzonder dat zoveel mensen met zoveel liefde klaar staan en de muziek waarderen. Cliché, denk je misschien, maar het is echt zo.

Wereldberoemd

Tokyo Jazz is met recht een wereldberoemd festival, heel prestigieus en dat heeft ook wel invloed op de sfeer. Veel nette pakken, mooie jurkjes en een aktentas hier en daar. De eerste liedjes in de grote congreshal zijn nog een beetje onwennig met zo'n formeel publiek dat allemaal heel aandachtig luistert en klapt.

Ineens bedenk ik dat bij de eerdere concerten in Japan het publiek toch echt wat jonger was en echt voor ons kwam, terwijl dat al soms formeel aanvoelde.

Nu staan we geprogrammeerd na een zeer traditioneel orkest van de NOS van Japan, de NHK en voor superster Hiromi, pianovirtuoos (schattig meisje trouwens).

Op de tast

We mogen maar kort spelen, maar het loopt lekker. Samen met Pieter, Sven, Gijs, Jasper, Rory en Benjamin Herman (recht uit het vliegtuig) spelen we strak, dat is wel het voordeel van een beetje spanning. Pieter speelt zelfs 'op de tast' want door een technische 'glitch' hoort hij wat hij op de piano aanslaat met een kleine vertraging. Ik kan je zeggen, dat is behoorlijk lastig!

Blij, al met al. Zeer enthousiaste reacties, dus reden te meer voor iets teveel bier en shochu (gemixt werkt dat het beste) met de band en crew en vrienden van New Cool later in een tikkie ranzig, maar het o-zo-leuke late-dining restaurant Nakanishi. Maar een kater moet kunnen, het is weekend immers.

Overdonderen

Zaterdag radio promo's bij het programma bij de radiostations van Tokio, J-Wave en Tokyo FM en meegedanst met de Japanners die zich laten overdonderen door New Cool Collective (hun eerste tour hier). Ze rocken de boel!

Achttien uur geleden ging de wekker alweer, op naar Seoul voor de tweede show in één week in het Olympisch Park hier. Spannend, want onze eerste shows 'op eigen naam', waar mensen kaartjes voor moeten kopen. Nou ja, icing on the cake, dat principe.

Gegil

Verrast door het gegil, bergen cadeaus en lieve reacties. Lekker gespeeld ook, net iets beter dan de eerste show in Seoul. Dat slaapt wel lekker. Gamsahamnida en Arigatou Gozaimasu!, Korea en Japan!

Nog twee dagen televisie- en kranten interviews en we hebben ook tussendoor wat vrij. En dan is het tijd voor onze eigen clubtour, donderdag alweer staan we in de Mezz en vrijdag in P60 in Amstelveen. Leuk. Slapen komt daarna wel.

Truste,

W.

Wouter Hamel in Azië