AMSTERDAM – Als het aan de Swedish House Mafia zelf ligt worden zij de dance-sensatie van 2010. “De plannen zijn er”, stellen de drie Zweedse techno dj's tegenover NU.nl.

Het is zaterdagmiddag als Steve Angello, Sebastian Ingrosso en Axwell zich een voor een backstage melden bij het hoofdpodium van het Mystery Land-terrein. Over een half uur moeten ze op.

Het trio vliegt het hele jaar de wereld over om als soloartiesten op te treden. Af en toe komen ze samen als de Swedish House Mafia en een hele enkele keer is deze formatie in Nederland te zien.

“Van de 140 gigs die ik een jaar doe zijn er ongeveer 60 met de Swedish House Mafia”, stelt Angello, die net zijn collega's heeft begroet.

Hok

Pal achter de mainstage is een klein hok beschikbaar voor de artiesten. Een dressingroom mag het niet heten. Daarvoor is het te krap. Er staat alleen een tafel met stoelen en wat blikjes energydrink.

Terwijl Axwell zich tegoed doet aan zo'n blikje en verder nauwelijks aandacht heeft voor het gesprek, vertellen Ingrosso en Angello enthousiast over hun plannen.

Tournee

“We gaan onder andere een grote tournee door de VS maken”, vertelt Angello. “We willen het concept Swedish House Mafia steeds verder uitbreiden. Volgend jaar moet dat echt vorm krijgen.”

Volgens het trio is wat dat betreft alles mogelijk. Dance-grootheden als Armin van Buuren en Tiesto kregen hele stadions vol voor hun eigen feesten.

“Aan dat soort dingen denken wij ook. Het moet allemaal nog concreet worden ingevuld, maar het zal zeker groots worden.“

Prydz

Ondanks dat Steve Angello een telg zou zijn uit een Griekse maffia-familie heeft de formatie weinig op met echte criminelen. De naam Swedish House Mafia geeft enkel de verbondenheid van het dj-collectief aan, waar ooit ook Erik Prydz onderdeel van was.

Het trio wint aan populariteit. Toch treden ze dit jaar maar 1 keer op tijdens een Nederlands festival. Waarom juist hier wel? “Mystery Land bood veel geld”, erkent Ingrosso. “En we konden op het hoofdpodium.”

Populairdere house

Ondanks dat hun individuele pseudoniemen anders doen vermoeden komen de drie daadwerkelijk uit Zweden. In hun sets klinkt vaak de populairdere house en techno.

“Toch verschilt het wel op wat voor evenement we draaien. Op zo'n groot festival als Mystery Land draaien we populairder. Dat willen mensen horen”, aldus Angello.

“Je hoort dan bijvoorbeeld klassiekers als House of God en Sweet Dreams. Het liefst onze eigen remixen natuurlijk.”

“Op een intiemer feest neigen we meer naar groovy en minimal. Dat past meer bij de entourage.”

Teveel bas

Dj Joost van Bellen is nog aan het draaien, waardoor het hokje achter het hoofdpodium bijna het meer in trilt. Ingrosso houdt het voor gezien en loopt weg: “teveel bas”. Axwell is dan allang vertrokken om platen voor de set uit te zoeken.

De Swedish House Mafia klink gevaarlijk. In plaats van de wapens laten zij echter de beats kletteren. En ze zijn, volgens Angello, goed bevriend. “We zijn geen boyband met individuen, maar echt goede vrienden.”

“Het is altijd enorm leuk om met deze jongens te mogen draaien. Zeker als we elkaar een week niet gezien hebben is het heerlijk om weer samen een club te bespelen.”

Druk

Ondanks dat het met drie grote dj's best druk is achter de mengpanelen levert dit volgens Angello nooit problemen op.

“We hebben allemaal onze eigen stijl en onze eigen vibe, maar dat is juist een leuk samenspel. We vullen elkaar uitstekend aan. Onze draaistijl verschilt ook niet wezenlijk en als we samen optreden kunnen we dus redelijk binnen onze eigen smaak blijven.”

Van Mystery Land 2009 gaan de drie na hun optreden niet veel meekrijgen. “We moeten direct door naar Liverpool voor het festival Creamfields.” Daar hebben de maffiavrienden al hun eigen podium.

Volgend jaar moet de rest van de wereld er aan geloven.

Swedish House Mafia