LONDEN - Noel Gallagher stapt per direct op bij de Britse rockband Oasis. Dat heeft de gitarist en songwriter vrijdagavond op de website van de groep aangekondigd. De rest van de toernee van de band is derhalve geschrapt.

''Met enige droefenis en grote opluchting vertel ik jullie dat ik vanavond ben opgestapt bij Oasis'', schrijft Gallagher.

''Mensen zullen schrijven en zeggen wat ze willen, maar ik kon gewoonweg geen dag langer samenwerken met Liam (Noels broer, red).'' De gitarist verontschuldigt zich tegenover mensen die concertkaartjes hebben gekocht.

Ruzie

De Britpopgroep annuleerde vrijdagavond op de valreep een optreden op een festival in de buurt van Parijs, nadat de broers ruzie hadden gekregen.

Dat gebeurde de afgelopen jaren zeer regelmatig. Sinds Oasis met het debuutalbum Definitely Maybe in 1994 zijn naam vestigde in de Britse popmuziek, speculeerden Britse tabloids ettelijke keren op het einde van de band.

Geruchten

Toen de Britten afgelopen weekeinde een optreden op het Britse festival V lieten schrappen, gonsde het opnieuw van de geruchten over een breuk.

De gebroeders Gallagher en consorten namen nog de moeite de berichten te ontkrachten. Liam zou slechts zijn stem kwijt zijn geweest, Oasis zou blijven toeren.

Een medewerker van het festival Rock en Seine, waar Oasis vrijdag zou spelen, verwoordde later op de avond een voor de hand liggende consequentie van Noels opstappen: ''De groep bestaat niet langer.''

Furore

Liam en Noel Gallagher vormen immers sinds het ontstaan van de band in 1991 de as waar Oasis om draait. Zeker is het echter niet dat dit het einde is voor de Britpopband, die vooral in de jaren negentig furore maakte met albums als (What's the Story) Morning Glory? en Be Here Now.

Broer Liam en de andere bandleden hebben nog niet gereageerd op het vertrek van hun medebandlid.