AMSTERDAM - Wolkbreuken die vrijdagavond over het land trokken hebben festivals in Amsterdam, Amersfoort en Alphen aan de Rijn verstort.

Vrijdagavond rond tien uur zorgde hevige regenval voor het einde van de openingsavond van de Uitmarkt . De neerslag zorgde ervoor dat De Dam binnen de kortste keren uitgestorven was.

Voor de wolkbreuk konden de toehoorders genieten van muziek van onder anderen Wende Snijders, Ruth Jacott en nummers uit de musical Amandla! Mandela.

De Uitmarkt in Amsterdam vormt de aftrap van het nieuwe culturele seizoen. Ook zaterdag en zondag barst het in de binnenstad van Amsterdam nog van de culturele activiteiten.

In totaal kan het publiek de komende dagen meer dan vijfhonderd optredens bekijken van ruim tweeduizend artiesten op 41 podia.De Uitmarkt trekt jaarlijks ongeveer een half miljoen bezoekers.

Amersfoort

Ook het muziekfestijn VathorstNOW! werd ruw verstoord door een plotselinge wolkbreuk. Het optreden van rapper Yes-R moest abrupt worden afgelast toen hij volgens de organisatie ''van het podium werd geregend.''

Bij het optreden waren drieduizend mensen aanwezig. Omdat ook bliksem het festivalterrein rond half elf begon te teisteren, besloot de organisatie het hele evenement maar af te gelasten. Hierdoor kon onder meer een optreden van zangeres Belle Perez geen doorgang vinden.

Het is nog onzeker of de tweede avond van het festival door kan gaan. Zaterdag zullen in Amersfoort onder anderen Jeroen van der Boom en Dik Hout optreden.

Alphen

Eerder op de avond werd het muziekevenement Lakeside in Alphen aan den Rijn al slachtoffer van het noodweer toen vermoedelijk een blikseminslag ervoor zorgde dat de straatverlichting op het festivalterrein uitviel.

Hierdoor moesten onder anderen Jan Smit en Jeroen van der Boom in het schemerduister optreden.