AMSTERDAM – De Nederlandse electropunkers van Aux Raus brengen hun tweede plaat uit, The Brick Is In The Air. NU.nl sprak met Bastiaan Bosma en Luuk Bouwman over het nieuwe album en ruzie.

Wat is jullie bedoeling met het nieuw album?

Bosma: “De bedoeling was een zo goed mogelijk album te maken. Het was vooral spannend om op onderzoek uit te gaan. De krochten van ons eigen geluid op te zoeken. Dat was voor ons de grootste uitdaging. En dan hoop je dat iedereen weet dat het uit komt en iedereen die het aanspreekt het gaan kopen.”

Bouwman: “We hopen op zoveel mogelijk radiotijd. Je hebt geen idee wat ermee gebeurd. Onze eerste plaat werd verrassend goed opgepikt en daarmee werd het eigenlijk serieuzer dan we vantevoren eigenlijk gedacht hadden.

We hadden het idee dat het misschien eigenlijk veel te hard was voor een soort mainstreamsmaak en uiteindelijk kom je daar toch in de buurt. Het is wel tof dat het nu meer op TV en op de radio komt.”

Hebben jullie daar bij het maken van het album ook rekening mee gehouden?

Bouwman: “Nee.”

Bosma: “Het is niet meer mainstream, we hebben nu alleen een groter label achter ons staan. We zijn creatief helemaal vrij geweest om te doen wat we willen en eigenlijk denk ik dat deze plaat nog extremer is dan onze eerste plaat. De eerste plaat is nog een soort punkplaat, maar nu gaan er echt zoveel stijlen door elkaar heen, waar we toch een soort Aux Raus geluid van hebben gemaakt.”

Bouwman: “Er staan een paar nummers op die nog wel veel harder zijn dan de nummers op de eerste plaat.”

Wat zijn jullie voornaamste invloeden?

Bosma: “We begonnen eigenlijk met het combineren van punk en techno, dus een soort dansmuziek te maken. Maar we luisteren naar hele verschillende dingen. Ik luister veel naar Divo, The Smiths. We vinden allebei dingen als The Fall en Sonic Youth heel tof.”

Bouwman: “En ook wel hele experimentele dingen. We hebben allebei een hele brede smaak. Mensen vergelijken onze muziek met dingen als digital hardcore en dat soort dingen. Dat is ook heel erg tof, maar dat zat eigenlijk niet echt in ons hoofd toen we met Aux Raus begonnen.”

Zijn jullie in je achterhoofd ook al bezig met het derde album?

Bosma: “Ja, de helft van de plaat is alweer af. We hebben zo’n tien schetsen af en nog vijftien op papier.”

Bouwman: “Uiteindelijk gebruik je ook niet alles. Je maakt nog wel een schifting.”

Bosma: “Het is voor ons wel tof om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Om dingen te creëren zijn we ook die band begonnen.”

Bouwman: “Zo’n plaat blijft rondzweven. Die kan je nog heel lang terugluisteren.”

Tijdens een interview met 3FM zeiden jullie enkele jaren geleden dat jullie tijdens het maken van het derde album uit elkaar zouden gaan. Hoe denken jullie daar nu over?

Bosma: “Dat zijn van die vragen…”

Bouwman: “De ruzie staat gepland voor 2010. We zijn al aan het scripten.”

Bosma: “Er moet wel een soort spanning zijn. Je moet nog wel iets met het geluid kunnen doen.”

Bouwman: “Op het moment dat je het gevoel krijgt dat je aan het herhalen bent, dan moet je wel ophouden. Maar ik heb nu wel heel veel zin om weer een nieuwe plaat te gaan maken.”

Worden jullie al weleens herkend op straat?

Bosma: “Eigenlijk niet. Ik ben één keer herkend in de sexshop. Ik wilde voor de grap voor mijn vriendin zo’n afgietsel van mijn geslachtsdeel laten maken. Dat was veel te duur voor een grapje, maar toen ik naar buiten liep vroeg die jongen die daar werkte: ‘Jij bent toch die jongen van Aux Raus?’ Toen kreeg ik zo’n rooie kop en mompelde iets van ‘ja, dat klopt’. Maar dat is eigenlijk de enige keer dat ik herkend werd.”

Aux Raus speelt zondag om 14:15 in de India op Lowlands.

Leest alles over Lowlands 2009 op onze bijlage.