AMSTERDAM – Razorlight is natuurlijk bekend van hun enorme radiohit America van het tweede, titelloze, album. NU.nl sprak met bassist Carl Dalemo over dat succes, zijn vroegere drankmisbruik en Zweden.

Is de band nu over zijn hoogste piek heen? Dalemo weet het niet.

“We gaan net zo lang door als we dat nodig vinden. Nu willen een hoop mensen ons nog zien, dus dat is goed. Dat America toen zo'n grote hit werd kwam voor ons een beetje als een shock.”

Razorlight mag dan een bekende naam zijn, toch gaan ze in het buitenland nog mee op tour als supportacts van andere bands. De band ging bijvoorbeeld een keer met Mando Diao, dat in Duitsland al jaren een enorme band is, op tour.

Contrast

“In Londen zouden zij in een klein zaaltje als Barfly, waar net 200 mensen in passen, spelen. Dat is best een contrast. In Australie supporten we bijvoorbeeld ook Kaiser Chiefs. In Groot Brittannië zouden we dat nooit doen want daar zijn we ongeveer even groot.

Er wordt constant door de Britse pers gespeculeerd over het uit elkaar gaan van Razorlight. Wat is er eigenlijk steeds waar van die geruchten? Dalemo: “Ik weet het niet. Het gebeurt wel vaker, vlak voor het tweede album uitkwam gingen die geruchten ook rond. Ik geloof dat de pers toen een gevecht had verzonnen. En natuurlijk is onze drummer gestopt.”

Vechten

Vechten doet de band volgens Dalemo niet. “Misschien hadden we dat wel moeten doen, dan hadden we geen nieuwe drummer nodig gehad”, grapt Dalemo. “Hij was sowieso gestrest door al het touren. Hij heeft een kindje dus het was voor hem extra moeilijk om lang weg te zijn.”

Het was al de tweede keer dat Razorlight op zoek moest naar een nieuwe drummer. Of deze drummer dan wel blijft kan Dalemo niet zeggen. “Ik zou ook best kunnen stoppen. Niet dat ik het van plan ben, maar je weet nooit. We gaan absoluut nog een plaat maken. Maar wat er daarna gaat gebeuren kunnen we niet zeggen.”

Drankgebruik

Er doen zich een hoop wilde verhalen over Dalemo en overmatig drankgebruik de ronde. Volgens eigen zeggen is hij nu een stuk volwassener.

“Ik ben nu 28. Vroeger werd ik nog wel eens gearresteerd voor het lopen over auto's enzo. Dat was gewoon dom. Maar zolang je niet dronken achter het stuur kruipt of mensen in elkaar mept is er niets aan de hand.”

Zweden

Dalemo komt oorspronkelijk uit Zweden. Ziet hij verschillen tussen de Zweedse en de Britse muziekscene? “Zweden is natuurlijk veel kleiner. Je moet echt één van de grootste bands in Zweden zijn om er van te kunnen leven. Er is wel een goede balans daar."

"Het is makkelijk om een oefenruimte te vinden en er zijn veel kleine, onafhankelijke labels. Maar omdat Groot Brittannië muzikaal gezien het centrum is, is het misschien juist makkelijk. Er zijn meer zalen en er zijn zoveel bands. Maar misschien verdwijn je als daar daar ook weer snel in. Ik ben niet naar Londen verhuisd om in een band te spelen. Maar ik heb het uiteindelijk toch gedaan.”

Razorlight speelt 16.50 in de Alpha op Lowlands