AMSTERDAM - In 2007 bracht Alberta Cross de EP The Thief & The Heartbreaker uit. Twee jaar later verschijnt er eindelijk een volwaardig album van de groep.

Petter Ericson Stakee en Terry Wolfers zijn de grondleggers van de band. Ook al is Stakee de zanger en tekstschrijver, het is vooral Wolfers die het woord voert vandaag.

NU.nl praat met het duo over de nieuwe plaat, verhuizen naar New York en festivals.

De oorsprong van de band lijkt in elk interview ergens anders vandaan te komen. Volgens het opmerkelijste verhaal was het duo een stel ruzieende straatmuzikanten. Eigenlijk is de oorsprong minder florisant dan dat hij af en toe in de media verschijnt.

"We houden wel van een grapje op zijn tijd en hebben een paar journalisten eens flink beetgenomen. We zijn gewoon een groep vrienden die veel met elkaar optrokken in Londen. Toen bleek dat we op dezelfde muzikale lijn zaten was de band snel geboren."

Vermoeid

Stakee en Wolfers zitten er moegestreden bij vandaag. Niet gek als je ziet hoe het schema van de twee eruit ziet. "We komen net terug uit Philadelphia, waar we gisteravond nog optraden. En nu zitten we hier alweer. Al moet ik zeggen dat je mij nooit zult horen klagen over Europa, haha."

De band gaat morgen door naar Belgie, vervolgens naar Duitsland om ten slotte weer terug te keren naar Nederland. "Het is slopend weet je, maar ik ben blij dat we de kans krijgen om hier op de festivals te spelen. Ik heb goede verhalen gehoord over Lowlands. Hopelijk wordt het net zo vet als Lolapalooza."

Geluid

Op de nieuwe cd Broken Side of Times klinkt Alberta Cross een stuk zwaarder dan op eerder werk. Zo lijkt het gitaargeweld wel verdubbeld. "We zijn muzikaal gegroeid en weten nu beter waar we mee bezig zijn."

"Doordat we zoveel hebben meegemaakt de afgelopen tijd ontstond er een stuk zwaarder geluid. Je zou kunnen stellen dat het vele touren en de verhuizing naar Brooklyn een volwassen band van ons maakten."

Grappen

Al snel blijkt dat het duo er inderdaad een handje van heeft om de komiek uit te hangen. Alberta Cross tourde eerder al met onder andere The Shins, Oasis en Simian Mobile Disco. "Met wie we graag nog meer willen touren? Bill Clinton en zijn jazz kwartet!"

"Maar even serieus. Ik denk dat we eigenlijk met iedereen op pad kunnen. We stonden bijvoorbeeld ook in het voorprogramma van Norah Jones. Juist doordat we uit zoveel invloeden putten krijgen we de kans met veel goede muzikanten te spelen."

Brooklyn

Alvorens aan een nieuwe plaat te beginnen besloten de heren dat het niet in Londen moest gebeuren. De band verhuisde naar de plek waar het allemaal gebeurt op dit moment: Brooklyn. "We zien ontzettend veel bands om ons heen die veel goede dingen doen. Daar halen we onze energie vandaan."

"Er is veel creativiteit in Brooklyn. We gaan om met andere bands, zoals de jongens van Yeasayer. Het is dankzij deze groepen dat wij het maximale uit onszelf kunnen halen. Iedereen gaat erg nauw met elkaar om. Je ziet daarom ook dat bands uit Brooklyn vaak samen touren."

Jimi Hendrix

Voor het opnemen van deze plaat eindigde de band ook in de beroemde Electric Lady studio in New York. "Een vriend van me werkt daar toevallig en voor ik wist stonden we daar onze cd af te mixen. Het was heel bizar allemaal. Jimi Hendrix heeft zelfs in die studio gewerkt en wij zijn nog maar net begonnen!"

Ondanks de dure studio en bekende mixer en producer maakt de band alles behalve gelikte muziek. "We willen rauw klinken. Dat hebben we ook meteen doorgegeven aan de jongens daar. Vooral niet te gemaakt. Gelukkig zijn we daar aardig in geslaagd. Althans, dat hoop ik tenminste.”

Alberta Cross speelt zaterdag 22 augustus in de Charlie op Lowlands. Het album Broken Side of Times verschijnt op 18 september.

Lees alles over Lowlands op onze bijlage.