AMSTERDAM – De Amerikaanse indierockband Grizzly Bear groeide de afgelopen jaren uit van solo-act op een zolderkamer tot viermansformatie die middelgrote concertzalen gevuld krijgt.

NU.nl sprak met bassist Chris Taylor en zanger-gitarist Edward Droste over hun nieuwe album Veckatimest en de voor- en nadelen van internet .

Wie op zoek gaat naar het woord Veckatimest in het woordenboek kan lang zoeken. “Veckatimest is de naam van een onbewoond eiland in de buurt van de plaats waar we het album opgenomen hebben”, legt Droste uit.

“Het is de Indiaanse naam voor het eiland en niemand weet precies wat het betekent. De klank van het woord had voor ons allemaal een goede associatie en riep prettige herinneringen op aan de opnameperiode.”

Taylor: “De naam voelde goed. We hebben nooit een vast concept of idee dat achter een album zit. Albums ontstaan bij ons door de creatieve ideeën van ons alle vier bij elkaar te gooien en het daarover eens te worden. Als we het eens zijn, hebben we een album.”

Superdemocratisch

Verschillende creatieve geesten in één band leidt vaak tot problemen, maar zo niet bij Grizzly Bear. Taylor: “Ieder bandlid heeft zijn eigen ideeën. Het gaat allemaal superdemocratisch en iedereen voegt evenveel toe. Er is niemand die achterover gaat zitten en zegt: ‘nou, laat maar weten als ik iets moet doen’, het is eerder van ‘hee, ik heb ook een idee!’.”

Yellow House, de voorganger van Veckatimest, deed het heel aardig in de alternatieve hitlijsten. Op de vraag of dat bij het maken van het nieuwe album tot enige druk leidde schud Taylor wild zijn hoofd.

“Nee. Er zat drie jaar tussen het maken van Yellow House en dit album. We leggen onszelf al genoeg druk op om goede nummers te maken om ook nog last te hebben van druk van buitenaf. We laten ons door externe factoren niet opjagen.”

Droste: “De seconde dat je je zorgen gaat maken of anderen het wel leuk vinden, vernietig je je creatieve proces, zo kun je niet denken. Ik geloof dat je uiteindelijk muziek moet maken die je zelf leuk vindt. En dan is het hopen dat andere mensen het ook leuk vinden. Maar als jij er al niks aan vindt, waarom zou iemand anders het dan wel leuk vinden?”

Internet

Veckatimest lekte ruim voor de officiële albumrelease al uit op het internet. “Wat ik vooral heel erg vond is dat de gelekte versie van hele slechte kwaliteit was”vertelt Droste. “Het klonk alsof we het onderwater hadden opgenomen. En dat was jammer, want we hebben er juist heel veel tijd en moeite in gestoken om er voor te zorgen dat het album zo goed mogelijk klinkt.”

Toch is de band nu geen fervent tegenstander van het internet. “We hebben heel veel aan internet te danken. Veel meer mensen kennen onze muziek en komen naar onze liveshows. Internet zorgt er ook voor dat we veel directer contact met onze fans hebben. Als fans me vragen stellen op Twitter of via Myspace dan antwoord ik meestal wel.”

Dubbel

Ook Taylor heeft een dubbel gevoel aan het lekken overgehouden. “Ik voel me ergens wel gevleid dat iemand de moeite heeft genomen om ons album te lekken, dat wil wel zeggen dat er naar uitgekeken werd, dat mensen er op zaten te wachten. Ik hoop wel dat mensen het album ook kopen en vooral dat ze er naar luisteren als een heel album.”

Dat blijkt een zorg te zijn die Droste met hem deelt. “Tegenwoordig luisteren mensen vooral naar nummers, niet zozeer naar de hele plaat”, klinkt het gefrustreerd.

“Maar het is bedoeld als complete luisterervaring. Het hele concept album bestaat voor veel mensen niet meer, het is allemaal zo goedkoop geworden met mp3.

Het gaat me niet eens om het geld, dat mensen onze platen kopen, maar om de ervaring. Het naar de winkel gaan om een plaat te kopen en die dan vervolgens thuis in zijn geheel te luisteren terwijl je het boekje doorkijkt. Ik vind het jammer dat die ervaring stervende is. De aandachtspanne van mensen is ook korter geworden, juist omdat ze zoveel ‘gratis’ muziek tot hun beschikking hebben. Het is ‘overload’.”

Grizzly Bear speelt op vrijdag 21 augustus om 22:00 in de India op Lowlands.