AMSTERDAM - Het langverwachte nieuwe album van de Britse triphopformatie Massive Attack komt in januari uit.

Dat heeft bandlid Grant 'Daddy G.' Marshall bevestigd tegenover NU.nl.

Als opwarmertje voor de nieuwe plaat komt er in oktober eerst een EP uit, met daarop in ieder geval twee nieuwe nummers: Splitting The Atom en Pray For Rain.

Hoe de EP gaat heten en wanneer het schijfje precies uitkomt wil G. nog niet zeggen. "Het materiaal op de EP is in ieder geval een goede aanloop naar de plaat. Er komen waarschijnlijk ook wat remixen van de nieuwe albumtracks op te staan."

Optredens

Tijdens recente optredens heeft Massive Attack al verschillende nieuwe nummers laten horen, maar hiervan zullen fans in het nieuwe materiaal weinig terug herkennen.

"We hebben de afgelopen tour een stuk of acht nieuwe nummers uitgeprobeerd, maar geen daarvan zullen in herkenbare versie op de plaat terug te vinden zijn", zo laat G. weten.

Titel

Ook over de titel van het album wil G. nog niks kwijt. "Ik weet dat er op internet namen rondzingen als Weather Underground en LP5, maar dat zijn allemaal werktitels. De definitieve albumtitel zijn we zelf ook nog niet uit."

G. wil wel de namen van enkele gastvocalisten prijsgeven. Onder andere Damon Albarn (Blur, Gorillaz), reggeazanger Horace Andy, Tunde Adebimpe (zanger van TV On The Radio) en zangeres Martina Topley-Bird zullen op de plaat te horen zijn.

2003

Het laatste studioalbum van Massive Attack, 100th Window, dateert uit 2003. De band verwierf in 1991 wereldfaam met het nummer Unfinished Sympathy van debuutalbum Blue Lines. Later haalde het duo opnieuw de hitlijsten met de liedjes Angel en Teardrop.

Massive Attack geeft op 27 oktober een concert in de HMH in Amsterdam.