AMSTERDAM – Brody Dalle vergaarde haar roem als punkrockheldin in The Distillers, maar verdween nadat die band uit elkaar viel van het muzikale toneel. Sinds kort is ze terug met een nieuwe band, Spinnerette. NU.nl vroeg haar en gitarist Tony Bevilacqua om tekst en uitleg.

Over de samenstelling van Spinnerette bestaat nog wat onduidelijkheid. De livebezetting bestaat uit andere leden dan die waarmee de plaat is opgenomen in de studio.

“Ik wil niet de impliciete restricties die bij een band horen: als iemand mee wil doen dan kan dat”, legt Dalle uit.

“Mensen komen en gaan, dat moet allemaal kunnen, vind ik. Ik zat bij The Distillers heel erg vast in dat hele band-concept: je moet het doen met de vier mensen die je hebt, en als er iemand uit stapt is dat een drama. Hoe langer ik daar over nadacht, hoe vreemder ik dat idee begon te vinden.”

Solo-act

Maar is Spinnerette dan wel een band, en geen verkapte solo-act? “Het is absoluut een band”, zegt Dalle stellig.

“Ik heb de meeste nummers samen met andere mensen geschreven, dus een soloproject kun je het zeker niet noemen. Dat de studio- en live line-up verschillen heeft meer te maken met volle agenda’s dan met een voorbedacht plan. Maar dan nog, uitgangspunt blijft dat iedereen die wat toe te voegen heeft mee moet kunnen doen.”

Gezapig

Spinnerette klinkt nogal anders dan wat we gewend waren van The Distillers. Voor Dalle was dat niet meer dan een natuurlijke overgang. “Het klinkt heel gezapig, maar ik ben ook ouder en wijzer geworden. Ik ben nu moeder en dat heeft mijn leven veel meer structuur en inhoud gegeven. Ik ben niet meer zo heel erg boos op de wereld en wilde ook wel eens andere, minder agressieve muziek maken.”

Bevilacqua knikt instemmend. “Dit klinkt misschien gek, maar ik vind wat we nu doen veel meer ‘echte’ muziek. Ik heb het idee dat nu alles kan en alles mag en bij The Distillers was dat gewoon niet zo. We hadden wel open-minded fans, maar het overgrote deel zat toch heel erg vast in het punkrock-hoekje van ‘drie akkoorden per nummer en verder niet te moeilijk doen’.”

Nieuw begin

Dalle beaamt dat. “Spinnerette is wat dat betreft heel erg een nieuw begin. Er komt vast wel weer een hokje waar we in geduwd gaan worden, maar voor nu zijn we nog even vrij van stereotypering. Heerlijk.”

Bij de platenmaatschappijen ging dat hele ‘nieuwe begin’ er echter niet zo makkelijk in. “Ik heb best veel moeite gehad deze plaat te slijten”, verzucht Dalle, “omdat het voor veel labels niet genoeg op The Distillers leek. Terwijl ik van veel van deze nummers juist vind dat ze beter zijn dat wat ik eerder heb gedaan. Het is muzikaal gezien zoveel breder en dieper. Ik ben als muzikante de laatste jaren enorm gegroeid, het is frustrerend als je daar dan op afgerekend wordt.”

Courtney Love

Zo mogelijk nog gefrustreerder wordt Dalle van de immer terugkerende vergelijking met Courtney Love. “Ik begrijp eerlijk gezegd niet waar die vergelijking vandaan komt, maar in zo’n beetje iedere live-recensie komt het weer terug. Qua uiterlijk vind ik de vergelijking in ieder geval niet op gaan.

En kom op zeg, qua gedrag toch zeker ook niet? Dat mens is gek! Is het omdat ik ook een vrouw in een band ben? Dat zijn Karen Carpenter en Kim Gordon ook, maar daar word ik dan weer nooit mee vergeleken. Ik ben vocaal gezien veel meer beïnvloed door Kurt Cobain dan door Courtney.”

Huismoeder

Bevilacqua is het wederom roerend met Dalle eens. “Je klinkt op deze plaat sowieso anders dan in The Distillers, vind ik, dus moet het met die Courtney-vergelijking ook maar eens afgelopen zijn.”

Dalle: “Dat is ook waar. Mijn stem heeft heerlijk veel rust gehad. Ik heb de afgelopen paar jaar niet schreeuwend op het podium of zuipend en kettingrokend in een tourbus gezeten, maar de brave huismoeder uitgehangen en slaapliedjes voor mijn kleine meid gezongen. Wacht maar tot ik een paar optredens achter elkaar heb gedaan, dan klink ik weer net alsof ik schuurpapier heb gegeten.”

Spinnerette speelt op vrijdag 21 augustus om 19:30 in de Charlie op Lowlands. Lees meer over Lowlands 2009 op onze bijlage.