AMSTERDAM - Het is hard gegaan met het Nijmeegse De Staat. De band stond de afgelopen maanden op alle grote festivals en maakte zelfs wat uitstapjes naar het buitenland. NU.nl sprak met zanger Torre Florim over hypes en media-aandacht.

Florim vindt het maar moeilijk in te schatten hoe groot de hype rond De Staat is.

"Het heeft een beetje twee kanten. Zijn wij nu al een hype? Mensen kijken wel met een kritische bril naar je en dan moet je dat allemaal waarmaken. Je krijgt er wel een gezonde spanning van en je bent ook meer kritisch op jezelf."

Eigenlijk ziet Florim het voordeel van dat gehype wel: "Een hype is kut als je het niet waar kunt maken en volgens mij lukt het ons nu wel aardig om door te blijven gaan. We blijven proberen om telkens wat verder te gaan en wanneer je nieuwe dingen blijft proberen hou je het wel vol."

Storm

Ondanks dat De Staat denkt de hype wel waar te kunnen maken, vindt Florim het toch moeilijk om te beoordelen of dat lukt. "Als je er middenin zit, zit je soort van in het oog van de storm. Je krijgt ongeveer alles mee, maar tegelijkertijd weet je niet wat er aan de hand is. Hoe mensen alles dan meekrijgen: geen idee."

Door al die media-aandacht wordt de voorman van De Staat soms een beetje moe van zichzelf. "Ik heb vaak zoiets van 'ik geloof het wel' als ik weer iets over ons krijg toegestuurd. Het is zo vermoeiend om de hele tijd met jezelf bezig te zijn."

Glastonbury

Het feit dat de band zoveel met zichzelf bezig is, heeft toch zijn vruchten afgeworpen. Zo heeft De Staat dit jaar onder andere op Pinkpop, Sziget en Dour gestaan. Dat is niet alles, Lowlands komt eraan en volgend jaar staat de band zelfs op het Engelse festival Glastonbury.

"Ik dacht eerst zien, dan geloven. We speelden dit jaar in Brighton op het festival The Great Escape, een soort van showcase festival.

De eerste avond ging zo goed dat er de tweede avond wat bobo's van Glastonbury zijn komen kijken. Toen zei iedereen ineens dat een optreden op Glastonbury in 2010 in de pocket was."

Uitdaging

Het spelen voor een totaal onbekend publiek is voor Florim juist een uitdaging. "Dan krijg je een hele pure reactie. Als je in Nederland speelt heb je het voordeel dat mensen al iets kennen en al enthousiast zijn. Bij een onbekend publiek kun je zien wat de muziek met de mensen doet, dat is heel direct."

Florim is niet bang voor de verwachtingen die hij wekt. "Ik wil zelf ook een hele vette volgende plaat maken. Ik maak me daar geen zorgen over. Als ik ooit een plaat ga maken met het publiek in mijn hoofd dan weet ik dat ik verkeerd bezig ben.

Wij gaan muziek maken die we zelf willen horen en hopelijk zijn er mensen die het ook leuk vinden. Dat moet altijd de insteek zijn anders ben je verkeerd bezig denk ik."

De Staat speelt zondag om 13:50 in de Alpha op Lowlands. Lees meer over Lowlands 2009 op onze bijlage.