AMSTERDAM – Jesse Hughes, frontman van Eagles of Death Metal, mag dan een liedje genaamd Anything 'Cept The Truth hebben gemaakt, jokken doet hij nooit. “De ergste leugen die ik ooit heb verteld was dat ik Will Smith was. Verder lieg ik nooit.”

Hughes is dus niet zo rock & roll als hij er uit ziet. “Die hele rock & roll wereld is achterlijk. Rocksterren denken dat ze beter zijn dan anderen terwijl ze alleen meer geluk hebben gehad. Eigenlijk doen ze niks belangrijks, het is allemaal eigenbelang.”

Hughes vindt zichzelf totaal niet egoistisch: “Ik ben een ouderwetse Amerikaan die altijd het gevoel heeft mensen echt te moeten helpen en niet te doen alsof ik walvissen moet redden of het broeikaseffect moet tegengaan. Dat is voor mensen die het geen fuck interesseert. Die doen alleen alsof.”

Voodoo magie

“Ik geloof niet eens dat het broeikaseffect bestaat. We hebben de laatste paar jaar veel meer koude winters dan dertig jaar geleden. Leg mij eens uit hoe dat kan als de aarde opwarmt? Het lijkt wel voodoo magie!”

Volgens Hughes is het allemaal heel simpel. “Ik geloof gewoon in God, dat maakt alles een stuk makkelijker. Er zijn alleen een paar regeltjes zoals geen seks hebben met de vrouw van de buurman. Ik hoef niet te doen alsof God niet bestaat om te kunnen zondigen.”

Strakke broeken

De titel van het laatste album, Heart On, van Eagles of Death Metal heeft nogal een dubbelzinnige betekenis. “We wilden het album eigenlijk Boner noemen. Ik heb Heart On in mijn slaap geschreven."

"Je hoort precies waar ik vandaan kom met mijn muziek. Je hoort dat ik het niet verzin. En ik draag altijd hele strakke broeken, dus wanneer ik een 'hard on' heb is dat nogal moeilijk te verbergen.”

Jesse Hughes noemt zichzelf een echte entertainer. “Ik wil dat iedereen blij is en lacht. Ik geloof nog steeds niet dat ik op dat podium sta. Dat is de hele grap. Mooie meisjes wilden nooit sex met me hebben. Tijden veranderen, binnenkort krijg ik eindelijk een beurt. Je gelooft me niet he?”

Piemel

Is Hughes' leven dan zo seks, drugs en rock & roll? “Dat is een zin die niet perse seks of drugs hoeft te betekenen. Om eerlijk te zijn kom ik altijd alleen naar Europa om rock & roll te spelen. Jij bent sexy en dit is rock & roll."

"Dat is waarom ik zo van mijn werk hou. Ik praat nu met jou in een fucking hotelkamer in Amsterdam. Omdat ik met mijn piemel op het podium schud mag ik daar over praten. Dat is best moeilijk.”

Klootzak

Eagles of Death Metal wisselt vaak van bezetting. Voor Hughes is dat een privilege. Hughes: “Ik kan gewoon steeds zelf mijn band kiezen. Dat is geweldig. Ik oefen ook niet, dat laat ik de band doen."

"Ik ben nogal een klootzak, de eerste twee repetities kom ik opdagen en daarna kom ik een half uurtje per dag om te checken of alles gaat zoals ik dat wil. Ik ben een nazi, een commandant.”

Eagles of Death Metal speelt zondag om 18.10 uur in de Alpha op Lowlands. Lees meer over Lowlands 2009 op onze bijlage.