AMSTERDAM - De Wicked Jazz Sounds Band is ontstaan uit de steeds populairder wordende Wicked Jazz Sounds clubavonden in de Amsterdamse Sugar Factory, en timmert inmiddels behoorlijk aan de weg.

Het debuutalbum werd enthousiast ontvangen, en nu is het elf-koppige soul/funk/hiphop/jazz-collectief genomineerd voor de Edison Jazzism Publieksprijs 2009.

NU.nl sprak met zangeres Berenice van Leer, gitarist Laurens Priem en toetsenist Gilian Baracs: "Wij kunnen alles spelen".

Hoe lastig is het om democratisch te zijn in een band met elf mensen?
Van Leer: "Dat is helemaal niet het geval. We hebben allemaal het gevoel dat we elkaar versterken. De vocalisten schrijven bijvoorbeeld allemaal hun eigen teksten, en dat mengt best wel goed."
Priem: "Op de een of andere manier komt de muziek zo het beste tot zijn recht. Uiteindelijk zijn er wel mensen die de grote lijnen bewaken."

Hoe is dat collectief zo ontstaan?
Priem: “In 2008 kwam het idee voor een band, maar we werken eigenlijk al samen vanaf het begin van de Wicked Jazz Sounds clubnachten. Al zeven jaar ongeveer spelen we daar ook met andere muzikanten samen met DJ’s. We hebben geen audities gedaan of iets dergelijks, we speelden gewoon in de club al jaren samen, en daar is de band uit ontstaan. Heel natuurlijk, dus."

Toch zijn jullie een groot collectief. Daar moeten wel bij bepaalde leden grootse solo-ambities sluimeren.
Van Leer: "Eh ja, maar dat kan ook zeker. Wicked Jazz Sounds is ook maar net met hun eigen label begonnen, en er is veel openheid om daar eventueel ook je eigen ding op uit te brengen. Sommigen van ons waren al bezig met hun eigen band."
Baracs: "Maar het grootste wapenfeit is de Wicked Jazz Sounds Band, en dat blijft voorlopig nog wel even zo."

Wat bij jullie heel duidelijk naar voren komt is hoe internationaal georiënteerd jullie klinken. Hoe zit dat eigenlijk met die internationale ambities?
Priem: "De clubnacht is niet 'gesloten' in die zin dat er geen ruimte is voor anderen om met ons mee te spelen. Soms komt er een Amerikaanse rapper bij die we uitnodigen, en elke zondagavond is er de clubnight waar muzikanten gewoon mee kunnen doen. Amsterdammers, muzikanten uit Duitsland of Parijs.”
Van Leer: "Rotterdammers!"
Baracs: "Het is echt een internationaal georiënteerd ding, de clubnachten vinden ook in het buitenland plaats. De band richt zich in eerste instantie op Nederland, maar we hebben zeker de ambitie om ook daarbuiten veel te gaan spelen. De plaat is op dit moment nog niet in Japan te krijgen ofzo, maar dat lijkt ons wel te gek. We willen zeker stap voor stap de wijde wereld in."

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar dit soort grote collectieven zijn vaak geen heel lang leven beschoren. Waar is de Wicked Jazz Sounds Band binnen nu en vijftien jaar?
Van Leer: "Volgens ons blijven we gewoon voortbestaan. We zijn pas net begonnen, ons debuutalbum is net uit, we zitten in een groeiproces. De vibe is nog steeds prima, iedereen voelt zich er goed bij."
Baracs: "Doordat we zoveel verschillende stijlen spelen kan iedereen in de band ook altijd iets van zichzelf kwijt."
Van Leer: We spreken dan ook niet maar één type mens aan."

Schuilt daar ook niet een bepaald soort gevaar in, in al die verschillende stijlen? Is het niet moeilijk om dan als band een duidelijke richting op te gaan?
Baracs: "De rode draad blijft de wicked jazz sound. Het is toch meer zo dat wij ons door elkaar laten inspireren zoals tijdens de clubnachten. Het is wel een band waarin alles kan, en elke muzikant van meer markten thuis is: jazz, hiphop, rock, braziliaans."

Zijn er eigenlijk andere groepen waar jullie door geïnspireerd zijn?
Van Leer: "Nou we zijn wel geïnspireerd door bands als Earth, Wind & Fire bijvoorbeeld, en dat jaren ’70-gevoel."
Priem: "Maar net zo goed door dingen als The Prodigy.
Baracs: "Het gaat om die energie, die moet er vooral in zitten."

En de 'smile' ook toch, aangezien jullie motto 'dance with a smile' luidt.
Baracs: "Dat motto komt voort uit onze dansavonden, daar dansen de meeste bezoekers ook met een lach. En ook uit de cultuur die we hebben opgebouwd met z'n allen. We willen je meer meenemen op een muzikale reis, en optimisme en positiviteit uitdragen, maar niet op een belegen hippie-manier. En we staan ook gewoon echt allemaal met een glimlach te spelen."

Jullie zijn dus volstrekt pretentieloos?
Baracs: "Nee, juist wel. We stralen wel iets feel goods uit, maar willen wel heel erg die professionele band zijn en dat ook laten zien aan het publiek. En we hebben ook wel diepgang, vinden we zelf. 'Pretentieloos' klinkt vaak meteen zo leeg. We willen de mensen wel echt bij de lurven grijpen."

Jullie zijn genomineerd voor de Edison Jazzism Publieksprijs. Hoe belangrijk is die erkenning?
Van Leer: "Het gaat om een publieksprijs, en dat is altijd de leukste prijs. We spelen elke keer anders, de ene keer meer pop, de andere keer meer jazz, maar waar het voor ons uiteindelijk om gaat is dat publiek. En dat willen we gewoon op zijn kop zetten."

Meer weten over de Wicked Jazz Sounds Band? Kijk op NLtracks.