AMSTERDAM - Het Amsterdamse Grachtenfestival, de jaarlijkse aftrap voor het seizoen van de klassieke muziek, opent zaterdagavond in de Hermitage met de wereldpremière van Svadebka! De Dorpsbruiloft van componist Igor Stravinsky.

Svadebka! De Dorpsbruiloft is een drieluik dat bestaat uit drie composities van Stravinsky: Les Noces (dat hij in 1919 schreef, maar niet voltooide), Scherzo à la Russe in een nieuwe bewerking van Louis Andriessen, en Histoire du Soldat. De voorstelling is de komende tijd ook in Utrecht, Den Haag en Electra (in Groningen) te beluisteren.

Tijdens het twaalfde Amsterdamse Grachtenfestival wordt van 15 tot en met 23 augustus klassieke muziek uitgevoerd op verschillende plaatsen in de hoofdstad. Tijdens het festival kan het publiek verder genieten van onder anderen de Russische violisten Mark Lubotsky en Igor Gruppman.

Het Kindergrachtenfestival strijkt neer in Artis, waar de première is van Bodo en het oerwoudconcert. Ook de Vuurvogel van Stravinsky is te beluisteren.