AMSTERDAM - Amerikanen kiezen The Beatles als favoriete band aller tijden. Dit blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center. Meerdere generaties werd gevraagd naar hun muzieksmaak.

Niet alleen namen als Elvis Presley, The Beatles en The Rolling Stones kunnen de Amerikanen bekoren. Ook 'American Idol'-winnares Carrie Underwood heeft een plaatsje in de top 20 weten te bemachtigen.

De 26-jarige countryzangeres bezet de negende positie en verslaat daarmee artiesten als Jimi Hendrix, Bob Dylan en Madonna. Rapper Kanye West valt nog net binnen de selectie met een negentiende plek.

Jongeren tot en met 30 jaar bleken niet alleen relatief nieuwe artiesten te noemen, maar ook musici die al ver voor hun geboorte de hitlijsten domineerden. Favoriet onder de jongeren is Michael Jackson.

The Eagles

Dertigplussers kiezen unaniem voor The Eagles en muziekliefhebbers van middelbare leeftijd waarderen The Beatles het meest. Volgens de oudere Amerikanen kan niemand op tegen 'the voice', Frank Sinatra.

The Beatles scoren in alle leeftijdscategorieën hoog en dat levert ze de nummer1-positie op. Ook in Nederland weten de 'Fab Four' elk jaar opnieuw meerdere plaatsen in de bovenste regionen van de toonaangevende Top 2000 te bemachtigen.

Hotel California van The Eagles staat steevast in de top vijf. Amerika beloont hun repertoire met een tweede plaats. De derde positie is voor Johnny Cash.