VLISSINGEN - Het aantal artiesten dat in een Nederlands dialect zingt, is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Het aantal zangers en zangeressen dat zich registreerde op de website streektaalzang.nl verdubbelde van tweeduizend in 2004 naar vierduizend dit jaar.

Dat meldde Joop van den Bremen, beheerder van de site over streektaalmuziek in Nederland, woensdag.

Op de site streektaalzang.nl worden artiesten en groepen vermeld die actief waren of zijn vanaf het midden van de twintigste eeuw tot nu. Volgens Van den Bremen valt naast de toename van het aantal streektaalartiesten ook hun niveau op.

Amateurs

''Waren het eerder vooral goedwillende amateurs, tegenwoordig is een conservatoriumopleiding geen uitzondering meer. Zo drong Gezina van der Zwaag met een Friese versie van Gabriëlla's Song door tot de Friestalige top 5.

Martijje Lubbers blijkt succesvol met haar project Drezz (Drentse jazz), Johan Frauenfelder maakt flamencomuziek op plat Haagse teksten en de Limburger Gé Reinders veroverde heel Nederland in het Limburgs met zijn 'blaosmuziek'.''

Limburg

Verreweg de meeste dialectzangers komen uit Limburg. Volgens de site van Van den Bremen op dit moment zeker 1674. Op de tweede plaats staat Friesland met 775 geregistreerde streektaalartiesten.

Ruim 553 zangers zingen in het Noord-Brabants dialect en 288 in het Gronings. Flevoland kent de minste dialectzangers: drie.