AMSTERDAM - R&B/soul/jazz-zangeres Chrisette Michele wilde het zelf niet geloven en stak de vingers in de oren als vrienden haar vertelden dat haar tweede album Epiphany op de eerste positie van de Amerikaanse Billboardlijst stond.

“Dat heb ik een paar weken volgehouden totdat ik er niet omheen kon. Op Wikipedia, AllMusic en de site van Billboard stond het. Ik heb vervolgens gelijk een vreugdedansje gemaakt.”

De 26-jarige zangeres houdt de touwtjes van haar carrière strak in handen.

“Voordat ik definitief voor het producersteam Ne-Yo (hits: So Sick, Hate That I Love You, Miss Independent, Knock You Down) en Chuck Harmony (Janet Jackson, Mary J. Blige) koos heb ik eerst lang en veel met Ne-Yo gepraat.

Tempo

Ik wilde toch wel dat het mijn album werd. De nummers op het debuut I Am heb ik grotendeels zelf geschreven maar daar was nu geen tijd voor. Evenmin de drang. Ne-Yo schreef in een zodanig hoog tempo nummers, of liet die door anderen schrijven, en die waren nog direct goed ook.

Soms hebben we ze op dezelfde dag opgenomen. Mijn persoonlijke inbreng ligt in de nadruk op de vertolking en de vrijheid passages aan te passen. Zo blijft het verschil tussen een eigen tekst of die van een ander zeer beperkt. Ja, ik ben ontzettend trots op Epiphany. Des te meer omdat het huidige succes dat ook nog eens bevestigt.”

Zwaar

Michele benadrukt dat het vak zangeres erg inspannend en vooral lichamelijk zwaar is. “Dat is ook de reden waarom ik mezelf bedank. Helemaal niet om serieus over te komen. Zingen is erg vermoeiend. De menselijke stem is niet gemaakt om dagelijks meer dan twee uur te zingen”

Als je Michele op Epiphany hoort of live bezig ziet snap je wat ze bedoelt. Haar stem klinkt krachtig en luid en wordt vaak vergeleken met Erykah Badu en Jill Scott.

“Ik klink schor. En dat baart me wel zorgen. Zangcoaches helpen me om gebruik te maken van de juiste zangtechnieken maar ik moest mezelf soms echt naar de studio sleuren. Oververmoeidheid. Lichamelijk. Het liefst rust ik dan uit. Tegenstrijdig, want geestelijk wil ik graag zingen en optreden. Ik wil altijd zingen. Raar, he?”

Relatietaferelen

“Natuurlijk gaan de teksten op Epiphany weer over gebroken relaties, relatietaferelen en wensschetsen van het perfecte gevoelsleven. Wel minder emotioneel dan op I Am. Zoals gezegd wil ik geen serieus mens zijn. Dan maak je het jezelf soms moeilijk. Stel dat er tijdens een show iets gebeurd. Dan wil ik dat met humor oplossen. Anders reageer je kwaad en de show is naar de knoppen.”

Michele kijkt uit het raam van het Amsterdamse hotel. “Ik heb nog niks gezien. Maar de eerste korte indruk van Nederland voelt goed. Jullie hebben het namelijk over mijn muziek. In Amerika beginnen ze eerst over mijn schoenen. Ik ben daar een soort mode-icoon geworden.”

Creativiteit

“Creativiteit zit echt in een ander deel van je hersens. Ik ben altijd creatief bezig, of het nu het ontwerpen van schoenen of mode is, of mijn kapsel, ik zie constant iets. Maar als ik vervolgens iets zakelijks moet ondernemen, dan wil dat niet altijd vlotten. Gelukkig is mijn moeder is mijn manager, dat scheelt veel werk. Ondertussen werken er veel mensen voor mij.”

“Mijn stem is mijn grootste kapitaal. Verzekerd is ze niet, daarom koester ik haar boven alles.” Een nummer 1 album zorgt er misschien voor dat haar schoenen of modedesigns de weg naar de winkel vinden. Of dat ze na haar gastrol in de tv-serie Girlfriends meer gaat acteren. “Wie weet, hoewel dergelijke zaken wel erg afleiden van mijn grote passie: zingen. Acteren wil ik wel graag meer doen. Een goede performer is vaak ook een goed acteur.”

L.A. Reid

Hoewel Michele uit de samenwerking met Ne-Yo nog tientallen liedjes op de plank heeft liggen, koestert ze een wens. “Ik hoop stiekem, en de kans wordt alsmaar groter, dat L.A. Reid (baas van Def Jam records - GV) mijn volgende album produceert. Dan wordt een droom waar.”

Tot slot tipt Michele dat we een zekere Lem Payne in de gaten moeten houden. “Da’s mijn broertje. Hij is verdraaid getalenteerd. Check zijn Myspace.”